Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundby äng blir reservat

VIBY. För tio år sedan var omgivningarna runt domarringen vid Lundby äng helt igenväxta. Men nu är området vid Vibysjöns västra strand snart naturreservat.

Annons
Initiativtagare. Ulf Folkesson tog initiativet till att börja röja runt den gamla domarringen som är en del av området som ska bli naturreservat.

Ungefär mitt i det område som länsstyrelsen nu vill göra till naturreservat ståtar den så kallade Prästa-tallen, bara ett eller ett par stenkast från Viby prästgård sträcker den sig majestätiskt upp mot himlen. Omkretsen är minst fem meter vid foten och hur gammal den är vet ingen.

– Den är förmodligen från 1800-talet i alla fall, säger Ulf Folkesson.

Började röja området

Han är ordförande i Viby Hushållningsgille. Det var på hans initiativ som gillet för ett tiotal år sedan började röja området runt den gamla domarringen, som ligger några hundra meter söder om den stora tallen.

– I närheten av domarringen var det festplats på 1940- och -50-talen. Två gånger om året arrangerades stora fester. Men när jag hamnade här av en slump för tio år sedan var allt igenväxt och då blev jag förskräckt. Sedan dess har vi i gillet hjälpts åt att röja här, säger Ulf Folkesson.

Nu ska alltså hela remsan längs med Vibysjön bli reservat, i alla fall om länsstyrelsens planer går i lås. Från Fågeltornet i söder till ungefär på mitten av det som kallas Norra sjön ska reservatet sträcka sig.

Någon gång under hösten förväntas besked om finansiering av reservatet komma från Naturvårdsverket.

Länsstyrelsens plan är bland annat att återskapa ängsmiljön i delar av området genom att ha betande djur där. På så sätt skapas bättre förutsättningar för den lövskog som finns.

Planer på badplats

– En del av området har redan i dag ganska höga naturvärden. Det finns ett skogsbestånd med äldre lövträd, bland annat ask och alm och en artrik flora, inte minst när det gäller svampar, säger Mikael Andersson på länsstyrelsen.

Lundby ängs omvandling till naturreservat sker parallellt med att Föreningen Vibybygden fått Leader-pengar för att utveckla området runt Vibysjön. Bland annat planeras en badplats vid Hästhagsudden strax nedanför domarringen.

– Förr i tiden var det badplats där, det var dit vretstorparna åkte och badade. Jag har själv badat här ett par gånger, men det var nog 65 år sedan, säger Ulf Folkesson.

Han tycker att det är bra att området nu får status som naturreservat.

– Det är nog det absolut bästa som kan hända, då kommer ju länsstyrelsen att ha ansvaret för skötseln här, säger han.

Jättetall. Prästatallen är ett majestätiskt träd som redan fått stämpeln naturminne.
Svamprikt. Marken vid Lundbyäng rymmer många olika sorters svampar. Här är en kamskivling.

Mer läsning

Annons