Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lustfyllt lärande på asylskolan

Barnen törstar efter kunskap och har redan lärt sig en hel del svenska.
– Det är verkligen roligt att ha de här eleverna, säger John Rittenberg lärare på asylskolan.

Annons
Det är mycket skratt och glädje när eleverna på asylskolan har lektion. I soffan sitter killarna Adis Huskic, Elvir Jasari och Damir Zairovic. Och i fåtöljerna sitter Rawan Hussain Hamid och Vanesa Zairovic.

På Fredriksbergs skola i Vretstorp går det elva elever som bara varit i Sverige i några månader. Hjälpt av sin lärare John Rittenberg blir barnen duktigare och duktigare på svenska språket. De övar sig på standardfraser som ”jag heter... vad heter du?”, tränar färger, siffror och veckodagar. Vissa av barnen hade aldrig satt sin fot i en skola förut, andra är lika belästa som de jämnåriga svenska eleverna men saknar språkkunskapen.

– Bra, kanonbra! uppmuntrar läraren John sina elever när de svarar rätt på hans frågor.

Stämningen i klassrummet är uppsluppen. John pekar på saker och eleverna som kan svaret skriker ivrigt vad det heter på svenska. Ibland ger John barnen ett kommando som ”stå upp” eller ”ligga på magen” och eleverna gör som han säger under skratt och fniss. När något av barnen inte förstår hjälper någon annan till på engelska eller på barnets hemspråk.

– Bra, bra, ni är super bra! peppar John.

Undervisningen på asylskolan har bara pågått i ett par veckor. Nu till en början försöker Johan lära barnen att förstå det svenska språket så bra som möjligt. De barn som får vara kvar även nästa termin kommer att få mer traditionell ämnesundervisning, berättar John.

– Det är tufft. Jag vet inte hur länge jag har kvar dem.

Efter 10 år som rektor slutade John nyligen på Transtenskolan och började undervisa asylsökande barn i stället.

– Nu har jag inte arbetsgivaransvaret längre, och det är fantastiskt skönt att slippa, konstaterar han.

John berättar att han inte har någon regelrätt utbildning för sitt nuvarande uppdrag. Men däremot vet han exakt hur svårt det är att lära sig ett främmande språk.

– Jag läser finska själv. Det gäller att repetera och inte ge sig.

Det märks tydligt att både eleverna och deras lärare har roligt under lektionen. Barnen är ivriga att lära sig mer och John konstaterar ”att detta är glädje”.

– Så här kan jag jobba tills jag är 75 år, ler han.

För att göra undervisningen rolig och hålla barnens intresse vid liv växlas lärandet med musik och lek. Elvir Jasari och Adis Huskic spelar trummor.

Mer läsning

Annons