Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin - en ledare med tag i

Brottartjejen Malin Lindholm får årets ungdomsledarstipendium från Lions klubb Hallsberg. Hon tar emot priset vid en ceremoni i kväll, i samband med Valborgsfirandet vid Verners backe.

Annons
Lycklig ledare. Lions club Hallsberg har delat ut sitt ungdomsledarstipendium i 36 år. För första gången går det till brottarklubben, till Malin Lindholm.

Det var en vanlig söndagkväll hos Hallsbergs brottarklubb. Ungdomsträningen var i full gång, och ledaren Malin Lindholm instruerade greppen som skulle övas på denna afton.

Plötsligt steg en grupp stora människor i gula jackor in genom dörren. De hade en blombukett med sig, och de tog sikte på Malin. Det blev alldeles tyst i hallen.

– Jag blev totalt överraskad! säger Malin och skrattar.

När Malin insåg att Lions har utsett henne till Årets ungdomsledarstipendiat blev hon varm i hjärtat. Men det är inte pengarna och blommorna som gör henne rörd.

– Det stora är att föreningen har nominerat mig, att man uppskattar mig. Det är en bekräftelse på att jag gör ett bra jobb som ungdomsledare.

– Det känns otroligt ärofyllt att få priset, och att det går till brottarklubben, tillägger hon.

Vem är du Malin, som blivit en så populär ledare?

– Jag är 19 år. Jag bor på landet mellan Pålsboda och Sköllersta med min yngre bror Jonas och äldre bror Ola. Och mamma och pappa förstås. Jag pluggar till lärare vid Örebro universitet.

Malin berättar att hon började relativt sent med brottning, först när hon var 14-15 år fastnade hon för idrotten.

Hon tränade och tävlade själv några år. Men det hon gillade allra mest var när hon fick assistera de andra ledarna och hjälpa till med träningen.

– Jag har alltid älskat barn, och jag älskar brottningen. Att få lära barnen greppen och se deras stolthet när de lyckas ger så mycket. Jag kan inte riktigt förklara det i ord.

Hennes motto är att brottning ska vara roligt. Även om det ska vara ordning och reda på själva träningen, så måste det finnas utrymme för lek och bus.

– Jag är ganska barnslig själv, och det gör inget.

För ett år sedan fick Malin ta ansvar för en egen nybörjargrupp. I dag består gruppen av nära 20 barn i åldrarna 4-11 år, både flickor och pojkar.

– Ålder och kön spelar ingen roll, vi tränar tillsammans. Det är väldigt positivt, och tar bort sterotypt könstänkande och fixering vid åldrar.

Malin vill gärna slå ett slag för brottning som motion och idrott överhuvudtaget.

– Det är en otroligt bra träningsform, inte minst för barn som lär sig hålla koll på sina kroppar. Du blir smidig, stark i alla kroppsdelar och tålig.

– En del tror att brottning är en farlig träningsform, men inget kan vara mer fel. Det är ytterst få skador alls.

Hon vill också framhålla glädjen att vara del av en förening. Brottning är en individuell sport, men sammanhållningen i gruppen är stark. För barn och unga är det av stor betydelse, menar hon.

– Du har någonstans att gå där du vet att folk bryr sig om dig. Så välkommen till Hallsbergs brottarklubb, säger Malin.

Lions klubb Hallsberg har delat ut ungdomsledarstipendiet i 36 år, men det är första gången en ungdomsledare i Hallsbergs brottarklubb får den äran. Stipendiet  är på 5 000 kronor.

Prisutdelningen är kl 20 vid Verners backe. Malin har lovat att hålla ett litet tal som tack.

Mer läsning

Annons