Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mongols ledare: "Jag går inte ens mot röd gubbe"

Mongols prioriterar jobb och familj. Först i tredje hand kommer klubben. Det hävdar Jonas Bergdahl, ledare för mc-gänget Mongols som etablerat sig i Hallsberg.
– Mina tidigare brott vill jag inte kommentera. Jag går inte ens mot röd gubbe längre, säger Bergdahl.

Annons
Laglydig? Jonas Bergdahl är dömd för flera grova brott, men själv hävdar han att han lämnat den kriminella världen

NA berättade i går om 1-procentsklubben Mon-gols etablering i Hallsberg. Polisen ser Mongols som en kriminell organisation, men Jonas Bergdahl har en annan syn på saken.

– Myndigheter och polisen har totalt fel uppfattning om oss och det är olyckligt. De sprider saker om oss som gör att folk blir mer oroliga än de borde vara, säger han till NA.

Men exempelvis beskrivs medlemmarna i Hallsberg av polisen som aktiva brottslingar?– Det finns inga hos oss som har blivit dömda för brott sedan de blivit medlemmar i Mongols. Men visst är jag medveten om att alla våra medlemmar inte är rumsrena, men vi ställer absolut inga krav på att någon ska begå brott. Tvärtom skulle jag vilja säga.

Hur går det här ihop med att ni beskriver er själva som en 1-procentsklubb?– Det är ingen som har sagt att 1-procentsklubbar behöver stå för kriminalitet. Det står för att man känner sig utanför samhället. Har man problem med att få tag på en lägenhet så hör man med sina bröder, har man problem med att få tag på bil så hör man med sina bröder … Man hjälper varandra helt enkelt.

Grov ekonomisk brottslighetSjälv är Jonas Bergdahl dömd för flera brott – han återfinns på 13 punkter i belastningsregistret. Bergdahl har gjort sig skyldig till grova ekonomiska brott och är dömd för grov kvinno-fridskränkning vid två tillfällen. Senaste domen är från 30 mars 2009 då han fick 1,5 års fängelse.

– Mina tidigare brott vill jag inte kommentera. De är sonade och det finns ju alltid två sidor av saken.

Så du menar att du har lämnat den kriminella världen?– Totalt. Jag går inte ens mot röd gubbe längre. Jag har fullt upp med andra saker och ser mig definitivt inte som en kriminell.

Jonas Bergdahl bekräftar etablering av Mongols i Hallsberg och att man är på gång att skaffa en lokal där.

– Det är någon gammal odling som vi ska rusta upp, förklarar han.

Klubbhus i KarlskogaEnligt Bergdahl finns klubben även representerad i Karlskoga och där ska det vara klart med ett klubbhus.

Hur många medlemmar Mongols har i länet vill han inte uppge, men säger att det finns cirka 70 i hela landet. Planerna är att expandera både i Sverige och i världen i övrigt.

Enligt Bergdahl finns det så kallade chapters i tio länder och tanken är att det ska fördubblas under 2012. Han säger att alla länder förutom USA och Italien styrs av Mongols Scandinavia.

På kort tid har du alltså fått en mycket hög position inom den här organisationen?– Ja, det har gått väldigt snabbt men vi har kört på det sätt som vi har fått rådet att köra det. Man ska kunna vara medlem hos oss och sköta ett jobb och ta hand om sin familj. Först i tredje hand kommer klubben och det är väldigt unikt för att vara en sådan här klubb, förklarar Bergdahl.  

Fotnot: Mongols Scandinavia finns omnämnt på organisationens officiella hemsida. Även klubben i Australien finns med. Uppgifter om motsatsen i gårdagens artikel var alltså felaktiga.

Brottsaktiva medlemmar

Mongols startades 1969 av Vietnamveteraner som nekades inträde i Hells Angels.

Mongols misstänks syssla med narkotika, mord, penningtvätt och andra brott.

Amerikansk polis har ofta slagit till mot klubben, bland annat med hjälp av infiltratörer.

I Sverige etablerades Mongols Scandinavia förra året under ledning av Jonas Bergdahl.

Rikskriminalen tror inte att Mongols i Sverige är tillräckligt starka för att ge sig in i konflikt med andra gäng. Det är en organisation under uppbyggnad.

I Hallsberg finns en handfull medlemmar som Örebropolisen beskriver som brottsaktiva.

Mongols är en 1-procentsklubb. Medlemmarna i en sådan klubb anser sig stå utanför samhällets lagar och regler.

Annons