Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Neddragningar oroar Rein

Neddragningar i skola och äldreomsorg oroar Rein Hjalmarsson som nu vill in i kommunpolitiken. Han är nytt toppnamn i Sverigedemokraterna i Hallsberg.

Annons
Nytt förstanamn. Rein Hjalmarsson har beslutat sig att bli politiskt aktiv. Att satsa på skola och äldreomsorg tycker han är viktigt. Foto: Veronica Svensson

Rein Hjalmarsson har varit egenföretagare i hela sitt yrkesliv och har ständigt fullt upp. På senare år har intresset för politik ökat och han har reagerat på samhällsutvecklingen generellt och i Hallsberg. Nu när dottern tagit över mer och mer av det ena bolaget, känner Rein att det är dags att bli medlem och aktiv i ett parti.

– Kriminaliteten ökar, skolorna blir större, äldreomsorgen sämre. Jag tycker att kommunen hanterar pengarna på fel sätt. Men man kan inte sitta runt köksbordet och gnälla, utan måste engagera sig, säger Rein.

Skolan och äldreomsorgen är de områden Rein mest vill vara med och påverka.

– När man stänger skolan i exempelvis Hjortkvarn dör hela orten. Är det problem i skolan syns det också i missbruksvården. Man måste göra något i tid och det måste bli bättre ordning.

Sverigedemokraternas politik passar Rein. När han läste partiprogrammet höll han med om det mesta.

– Det är nog också den lättaste vägen in i kommunpolitiken, att gå via ett av de mindre partierna.

Invandringspolitiken tycker han är viktig, det är en fråga som inte går att driva i andra partier, anser han.

– De vågar inte. SD har en vettig invandringspolitik, den är inte rasistisk. Jag är själv halvsvensk men vi kan inte ha en invandringspolitik som bygger på bidrag. Arbetsinvandring är en annan sak.

Om centrums utveckling:

– Jag kan inte förstå hur man kan köpa Folkets hus för 700 000 kronor och sedan riva det. Det är väl bättre att rusta det. Jag tror annars det är svårt att göra något åt centrum. Det finns inget riktigt centrum, det är konstigt byggt. Att ta bort en del av den tunga trafiken kan hjälpa. Företagsklimatet tycker jag är bra i Hallsberg, så det gäller att hitta något bra efter Folkets hus.

Om kransorterna:

– Det är viktigt att vi behåller småorterna, folk måste vilja bo där. Därför måste man se till att det finns en skola. Det ska också finnas poliser i närområdena så att det blir ordning.

Om bostäder:

-Bostäderna som byggs är för dyra. Jag har själv idéer om hur man kan bygga billigare seniorboenden. Då får man loss andra lägenheter och villor. Jag tycker kommunen ska bygga i egen regi eller hjälpa till att subventionera marken så att den bästa idén kan byggas.

Om besparingarna:

– Vi är tvungna att på något sätt ändra det ekonomiska läget. Jag tycker personligen att det har skötts dåligt, man har satsat på fel saker. Varför har man exempelvis satsat på en gångväg runt Vibysjön men inte på något i centrala Vretstorp? Jag är helt övertygad om att det går att spara till större nytta, men för att veta hur man ska omfördela måste jag få se hela budgeten.

Rein Hjalmarsson, Sverigedemokraterna, Hallsberg

Mer läsning

Annons