Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok om det gamla Hallsberg

Ulrik Jansson, pensionerad historielektor, har släppt sin andra bok som handlar om Hallsberg under 1870-talet.– Det är roligt om folk vet lite vad de ser när de går på Storgatan, säger han.

Annons
I förfädrens spår. Järnvägen tog folk till Hallsberg, men vilka var de som bosatte sig i de historiska, numera rivna, trähusen längs Storgatan? Om det berättar Ulrik Jansson i sin nya bok: ”Hallsberg 1878 – En betydlig mängd folk af åtskilliga yrken”.

Det senaste året har Ulrik Jansson blivit en riktig ”lokalkändis”. Han har gett ut två böcker om Hallsbergs framväxt.

Dessutom har Ulrik tilldelats 2011 års pris från Lokalhistoriska sällskapet i Örebro.

– En bit efter pensionen riskerar man att bli bortglömd. Sånt här gör att man håller sig kvar i matchen, det är roligt – definitivt, säger han.

I stället för släktforskning

Det är populärt att släktforska. Ulrik finner det mer intressant att gräva fram grunderna till själva hembygden, till det som blev köpingen Hallsberg. Så klart spelar Ulriks gamla profession som lärare en viss roll i det hela, han vill att också att vi andra ska få veta.

– Jag har skrivit mina böcker för att ge nutida hallsbergare lite känsla för vad det var innan. På något sätt stärker det identiteten om man vet lite bakåt, förklarar han.

I dag finns inte många av 1870-talshusen kvar i Hallsberg, men i sin första bok har Ulrik beskrivit vilka som ägde och bodde i dem när de var nybyggda.

– I den nya boken har jag gått vidare och försökt utröna varifrån de kom. Vilka var de? Många av dem som bodde längs längs Storgatan kom ur ren fattigdom, berättar Ulrik.

Tågbiljetten till Hallsberg blev för många starten på en klassresa, som Ulrik säger. De reste ”från backstugor och drängkammare” på landsbygden till en god ställning i nybyggarsamhället.

– Kom man inte iväg till Amerika kunde man åka till Hallsberg och komma upp sig, säger Ulrik och ler.

Det var under det här årtiondet som allt fler företagare, byggare, hantverkare och handlare drogs till järnvägsknuten. Titeln på Ulriks nya bok är just: ”Hallsberg 1878 – En betydlig mängd folk af åtskilliga yrken”.

Den första boken var till formen ganska redovisande, den senaste är mer berättande. Trots att den släpptes precis i dagarna har redan hälften av de 200 framtagna exemplaren blivit sålda.

– Flera har berättat att de köpte den första också. Det är ett överbetyg, säger en glad och rörd Ulrik.

Intressant lokalhistoria. De som tror att Hallsberg bara är järnväg tror fel, upptäckte 14-åriga Isabella Agerhäll när hon provläste Ulrik Janssons nya bok.

Mer läsning

Annons