Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya träd blev fest för hela bygden

I går invigdes de nyplanterade träden på Stationsgatan i Vretstorp. Det blev en riktig fest med musikunderhållning, mingel och gatukamp.

Annons
Kamp. När trädplanteringen i Vretstorp invigdes i går anordnade byalaget stor fest för alla. En av höjdpunkterna var gatukampen som bland annat innehöll stövelkastning.

De gamla träden på Stationsgatan drabbades av almsjuka och blev tvungna att sågas ner. Byalaget har i ett par år jobbat för att kunna plantera nya träd för att få bort den ödsliga känslan. När kommunen inte hade pengar tog byalaget saken i egna händer. Ett trädlotteri startades och både privatpersoner och företag på orten sponsrade nya träd. 14 lindar och tre bergskörsbär är nu planterade.

– Det är ju viktigt med sociala medier nu för tiden, och att bli gillad. Jag gillar att vi fått ett trivsammare och grönare samhälle, säger Torbjörn Åkesson, ordförande i byalaget när han hälsar alla välkomna till den fest som byalaget ordnat för att tacka alla som bidragit.

Hallsbergs kommun hjälpte till med plantering, och kommer att bidra med skötsel och vattning. Andreas Svahn (S), kommunstyrelsens ordförande, berömde Vretstorps engagemang.

– Utan alla de som engagerar sig går det inte att göra mycket. De här träden är även en symbol för den växtkraft som finns i Vretstorp.

För att tacka de som bidragit har ett monument skapats, som avtäcktes under invigningen.

– Det är en stubbe av en alm, lite symboliskt eftersom det var almsjukan som gjorde att vi fick såga ner träden, förklarar Torbjörn Åkesson.

När invigningen är avklarad fortsätter firandet med festligheter längs Stationsgatan. Veteranbilar finns på plats, alla barn får glass av glassgubben, det blir mat och musikunderhållning och senare under kvällen öppnar öltältet. Uppskattande ord hörs om träden, att det blivit mycket bättre än förut.

Emma Sätterqvist med barnen Elna och Annie instämmer i berömmet, och tycker att festen är ett roligt initiativ för att fira.

– Det är alltid kul att det händer något. Trevligt att det alla kan delta, säger hon, innan det är dags att heja på de tävlande i gatukampen.

Fyra lag från olika gator i Vretstorp ska göra upp i en kamp med fyra grenar: kast med stövel, kast med handväska, spika i spikar på tid, och kasta ner hinkar med toarullar. Det blir en jämn kamp mellan Askersundsvägen, Knölagatan, Grotorpsgatan och Rabogatan. Kampen får avgöras på sista grenen, och efter att Sophia Lind hållit för pressen och kastat ner nästan alla hinkar står det klart att Knölagatan vunnit.

Snart ställer sig bandet Space Riders på scenen och spelar 60- och 70-talsmusik. Det är just dem som Erna och Melker Jerlström kommit för att se.

– Det är en gammal barndomsvän, säger Erna, som också kommenterar träden.

– Det blev ett upplyft. Det behövdes.

Monument. Ett monument med en almstubbe har skapats för att tacka de som bidragit till trädplanteringen.
Lind. 14 lindar har planterats på Stationsgatan.
Gott med glass. Systrarna Elna, 2 år, och Annie Sätterqvist, 10 år, får glass av glassgubben.

Mer läsning

Annons