Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öns historia undersöks

Har det funnits en borg, eller kanske ett kapell på Borgholmen i Vibysjön? Det försöker man ta reda på i de arkeologiska utgrävningar som startade under torsdagen. På lördag välkomnas allmänheten till platsen.

Annons
Letar lämningar. Arkeologiska utgrävningar pågår just nu på Borgholmen i Vibysjön. Gabriel Lostigen och Emma Lindmark hoppas på att hitta benrester eller något mynt.

Det är föreningen Vibybygden som tagit initiativ till utgrävningen på Borgholmen. Arkeologen Martin Edlund från Örebro läns museum leder arbetet, och till sin hjälp har han elever från Östansjö skola och Fredriksbergsskolan.

– Det är spännande att försöka ta reda på vad det här egentligen har varit. Det finns en del sägner om den här platsen, och en del menar att det varit ett kapell, andra en borg. Vi hoppas att vi kan hitta några fynd som kan säga vad byggnaden använts till, säger Martin.

När NA besöker utgrävningen är det klass fyra från Östansjö skola som har hjälpt till att starta upp arbetet. Redan nu kan man tydligt se husgrunden i sten, och man hoppas hitta fler lämningar. Arbetet kommer att pågå fram till onsdag.

– Det här är jättespännande! Historia är det bästa ämnet, det är kul att få lära sig mycket, tycker Julia Magnusson.

Eleverna har fått var sin ruta att försiktigt gräva i, och sållar jorden för att inte missa eventuella småsaker som pärlor eller ben.

– Det är kul att få vara med på en riktig utgrävning och se vad man kan hitta, säger Tove Henriksson.

I morgon, lördag hälsas allmänheten välkomna till utgrävningarna klockan 10-15. Arkeologer kommer finns på plats för att visa och förklara. Transport sker med båt från Hästhagsudden.

Sållar. Simon Tannerstad och Agnes Carlsson använder ett såll för att inte missa små lämningar.
Arkeolog Martin Edlund instruerar.
Felizia Rosörn arbetar koncentrerat på Borgholmens utgrävning.
Tove Henriksson (närmast kameran), Emma Lindmark och Gabriel Lostigen gräver ovanpå husgrunden.
Letar smågrejer. Ben eller pärlor är exempel på små saker som kan hittas när man sållar jorden. Ivar Myrén och Olle Pettersson samarbetar.
Utgrävningarna leds av arkeologen Martin Edlund.
Utrustning. Utgrävningen kräver en del utrustning och eftersom den ligger på en ö är platsen lite extra svåråtkomlig.

Mer läsning

Annons