Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker kraftledning kom för nära butik

Klubbslaget hängde i luften för nya detaljplanen Rala 2 när stadsarkitekt Hans Lindberg drog i nödbromsen.
– Vattenfalls luftledning är inte brottssäker. Vi ändrar plangränsen, säger han.

Annons
Drar sig undan. Kommunen flyttar plangränsen för nya industriområdet vid norra infarten. Kraftledningen uppges inte vara brottssäker.

NA har tidigare berättat att ett nytt företag har visat intresse för att bygga vid Hallsbergs norra infart. Därför har kommunen tagit fram en ny detaljplan för Rala industriområde, närmare bestämt etapp 2.

I måndags var det dags för beslut i kommunfullmäktige. Men strax innan mötet blev det trubbel. Man kan säga att detaljplanen blev strömförande.

Kraftstation inom områdetVattenfall har elanläggningar inom planområdet. I kanten av den nya detaljplanen finns en kraftstation, och från den löper en kraftledning i luften.

– Luftledningen måste byggas om till brottssäker ledning om den ingår i detaljplanen. Därför har vi i dag lämnat ett nytt förslag där vi ändrar plangränsen, sade Hans Lindberg vid fullmäktigemötet.

Beslutet som fattades innebär att luftledningen nu hamnar fyra meter utanför detaljplaneområdet, platsen där det ska byggas lokaler för handel och kontor.

Hans Lindberg är småirriterad över att informationen om luftledningen kom så sent. Det borde ha kommit fram redan i samrådsskedet att den inte är brottssäker, anser han. Luftledningen går dessutom rakt över länsvägen, påpekar han.

Ledningen ska rivasMikael Björnér är kommunikationsansvarig för eldistributionen på Vattenfall. Enligt honom är den nuvarande luftledningen vid Rala-området en reservledning, och den ska rivas.

– Vi kommer att bygga en ny ledning nordväst om Hallsberg, vid årsskiftet 2013-14. Det kan bli tidigare, säger han.

I samband med antagandet av den nya detaljplanen har också elsäkerheten diskuterats. Det handlar om hur nära kraftledningen man får bygga lokaler där människor ska vistas.

För nära ledningenMarginalen som ska finnas kallas för L-område. Från Vattenfall har man yrkat på att L-området för den befintliga luftledningen i området ska vara 20 meter.

Byggnaden som finns illustrerad i detaljplanen ligger dock bara 13 meter från ledningen.

– I samrådsskedet angavs att L-området skulle vara tio meter. Begreppet 20 meter har kommit till senare, menar Lindberg.

Han förklarar att på området närmast kraftledningen kommer ingen att vistas, det blir baksidan på nya fastigheten. Kommunen är medveten om att det är farliga magnetfält runt ledningarna och kommer att ta hänsyn till det när bygglov ska fram.

Mer läsning

Annons