Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överlevare fyllde församlingshemmet

Stolarna i Hallsbergs församlingshem ville inte räcka till då Tobias Rawet, överlevare från koncentrationsläger, på tisdagskvällen berättade om sitt liv.

Annons
Överfullt. Hallsbergs församling missbedömde intresset för föreläsningen av Tobias Rawet, överlevare från förintelsen. De sist tillkomna fick nöja sig med platser strax utanför lokalen. Foto: Åsa Eriksson.

Allt började med den förintelsekonferens som Göran Persson arrangerade 1999. Då kände eldsjälar inom Hallsbergs församling att de vi ville göra något lokalt i Hallsberg. De första åren hölls konferenser och föreläsningar för att uppmärksamma förintelsen. Några år låg arrangemanget nere, men i år arrangerades en föreläsning igen.

Intresset blev enormt: äldre som unga strömmade till och de sist anlända fick sitta på bänkar strax utanför föreläsningssalen. Tobias Rawet, det överlevande barnet från förintelsen, log över hela ansiktet åt att så många ville lyssna till hans berättelse.

Han är 78 år och har utlovat att fortsätta resa runt för att ge sin historia tills han fyller 91 år, minst.

– Man får inte agera åskådare bara för att man fyllt pensionär, jag har ett viktigt budskap och då krävs det att man agerar, säger Tobias Rawet strax innan föreläsningen.

Han uppskattar att en bra bit över 10 000 personer hittills lyssnat till honom, och inte minst mejl han får av ungdomar från de skolor han besökt vittnar om att hans berättelse gör skillnad.

Även åhörarna i församlingshemmet berördes såklart på djupet, i en föreläsning som kom att bli en och en halv timme lång utan paus- det var helt enkelt för många i lokalen för att en bensträckare skulle vara möjlig.

Ekumeniska rådet i Hallsbergs församling har redan nu bestämt att uppmärksamma minnesdagen även nästa år.

Läs också i tidningen om Hallsbergskvinnan Karin Ranielis tysta demonstration på det vinterkalla torget i Hallsberg.

Mer läsning

Annons