Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på verkstadscentrum

Hallsbergs kommun och bolaget Train Alliance AB har tagit ett första steg mot att bygga upp ett järnvägscentrum i Hallsberg. En detaljplan intill Volvos anläggningar har tagits fram och parterna har tecknat ett planavtal.

Annons
Otto Persson, vd för Train Alliance AB, och kommunalrådet Thomas Doxryd (S) har planer på ett nytt järnvägscentrum i Hallsberg. BILD: SAMUEL BORG

Train Alliance AB vill skapa ett järnvägsanknutet industri- och verkstadsområde på det cirka 50 hektar stora området som ligger intill den befintliga järnvägen, öster och nordöst om Volvos anläggningar.

– Vi vill undersöka möjligheterna för att bedriva drift och underhåll av lok, vagnar och motorvagnar. Det är väldigt intressant med ett stort område intill järnvägen. Vi hoppas att det går i land, säger Lars Blixt, etableringsansvarig vid Train Alliance AB.

– Hallsberg har varit vårt självklara förstahandsval, säger Train Alliance:s vd, Otto Persson, och betonar kompetensen som finns i knutpunkten Hallsberg.

I det tänkta depåområdet som bolaget vill skapa ska det alltså byggas verkstäder där underhåll, servning och reparationer ska kunna göras genom flera moment samtidigt, så att lok och vagnar och andra fordon vid rangerbangården och Hallsbergsterminalen snabbt ska komma ut på järnvägen igen.

Kommunen har i dag verkstäder för lok och vagnar med många år på nacken. Tanken har funnits inom kommunen på att få fram nya, moderna verkstäder och depåområden i närheten av bangården. Tankarna sammanföll med Train Alliance AB som har låtit en intressegrupp analysera Hallsberg och kommunens läge.

– Behoven kommer att öka successivt i och med att person- och godstrafiken kommer att öka, säger Lars Blixt.

Kommunen äger en mindre del av marken. Majoriteten av den är privatägd. Kommunen behöver köpa mer mark för att få plats till centrat.

Läs mer i lördagens NA.

Annons