Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pontus satsar på att åka in i eliten

22-årige Hallsbergslöftet Pontus Nilsson drar i år igång en treårig satsning på att nå yppersta speedwayeliten. Drömmen är att kunna köra speedway på heltid.

Annons
Eliten väntar. 22-årige Pontus Nilsson står väl rustad inför första säsongen på sin treåriga satsning mot speedwayeliten. Med en splitter ny 500-kubikare och två cyklar med renoverade motorer hoppas han få chansen att visa sitt kunnande mot den yppersta eliten. Bild: Göran Kempe

Pontus har redan satt sitt avtryck i de lägre speedwaydivisionerna och vill med den här satsningen se om han kan slå sig in i eliten där förare som Greg Hancock och Andreas Jonsson regerar.

– Jag har ju vunnit över Zorro (Magnus Zetterström) och Antonio Lindbäck. Men jag måste komma upp på en jämnare nivå, för att lyckas, förklarar Pontus Nilsson.

Till den här säsongen har han för första gången ett något så när konkurrensmässigt material att åka på. Det är tre 500-kubikare som är anpassade för att klara de flesta banlängder och underlag.

– En av motorerna är splitter ny, medan de andra två är genomgångna och renoverade, bekräftar Pontus.

Läger i Polen

Pontus, som egentligen är en ursmålänning från Habo, har nyligen återvänt efter ett träningsläger i Polen med Vetlanda Elits speedwaylöften. Till vardags representerar han Indianerna i division 1 och Örnarna från Mariestad i Allsvenskan.

2011 var hans första allsvenska säsong – och den slutade med ett stort utropstecken.

– Ja, det gick oväntat bra. Vi vann grundserien och slutade trea i slutspelet, Sedan nådde jag ett så högt poängsnitt med Indianerna att jag blev topp 3 i ettan, säger Pontus.

Prestigefyllt pris

Extra nöjd är han över det prestigefyllda Speewaybladets hederpris, som innebär att han både lyckats prestera som förare och människa både på och utanför speedwayovalen.

Inför det första året på den inledda treårssatsningen mot eliten är det en väl förberedd Pontus Nilsson som längtar efter att tejpen ska spännas upp över startlinjen. Under vintern har han kunnat fysträna åtta timmar i veckan vid sidan av att jaga sponsorer.

Pontus räknar med att satsningen kostar mellan 200 000 och 250 000 kronor per säsong. Satsningen innebär också att Pontus går ner till halvtid på jobbet som bilmekaniker och plåtslagare i Hallsberg.

Hoppas på Indianerna

Förhoppningen inför säsongen är att någon elitserieklubb ska höra av sig. Och får Pontus själv önska sig en hemvist i en elitseriklubb är det Indianerna som hamnar i topp, följt av Vetlanda Elit och Dackarna.

– Indianerna är en bra klubb, men det som talar emot mig är att många av toppåkarna vill köra för dem.

Mer läsning

Annons