Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potatisen stod högt i kurs

Årets höstmarknad i Skogaholm slog besöksrekord. Folk kom åkande från när och fjärran för att fröjda sig och fynda. Högst i kurs stod nog Skogaholmspotatisen, säckarna gick åt som smör i solsken.

Annons
Skogaholmsmössan på. Arrangören Veronica Löfling gladdes åt att så mycket folk tog sig ut till Skogaholms höstmarknad i år. Hennes pappa Sven-Eric hade stickat mössor åt alla som ville ha, till exempel barnbarnsbarnet Theodor Falk.

Peter Holmberg från Kumla styrde kosan mot Skogaholm tidigt i går morse. Hans syster hade tipsat honom om den goda potatisen som bara säljs på höstmarknaden, och Peter ville vara i god tid.

– Jag har köpt potatis, billig var den också, sade Peter belåtet när han kom kånkande på tiokilossäcken bland marknadsstånden på gårdsbacken.

Det är bonden Henry Johansson som odlar potatisen i byn. Han säljer den inte hur som helst. Potatisen saluförs endast på marknaden i Skogaholm. Där kör han fram traktorn och bakpå kärran finns 1 000 kilo potatis som folk får slåss om. Man kan undra varför just Henrys potatis är så speciell?

– Det är en fast potatis med mycket god smak. Och den är frisk, förklarade Henry enkelt.

Mota förkylningar

Biodlaren Eva-Kristin Larsson från Linnebergs gård var ytterligare en som satsade friskt. För att mota höstens förkylningar erbjöd hon besökarna naturell honung, men också många smaksatta sorter.

– Jag har till och med provat att smaksätta med päronkonjak. Men det kanske du inte ska skriva, och det var bara för hemmabruk, bedyrade Eva-Kristin.

Skogaholms marknad kännetecknas överlag av närodlat, genuina hantverk och annat ”hemmagjort”. I år var det sjätte gången den ordnades.

– Den här marknaden är på riktigt, och precis lagom stor, som en besökare utbrast.

Bakom arrangemanget ligger Skogaholms fritidsförening. En kärntrupp på fem personer håller i trådarna, och en av dem är Veronica Löfling:

– Marknaden växer hela tiden, så här mycket folk har det aldrig varit. Det är så kul!, sade hon.

Behållningen från dagen går till föreningen. För pengarna ordnas en julmiddag dit alla i byn är bjudna. Vidare arrangeras en spökvandring för barnen under hösten. Någon slant går till första maj-firandet och andra aktiviteter som håller bygden samman.

– Nästan alla som bor i Skogaholm är med i föreningen på olika vis, berättade Veronica.

I samband med marknaden firades även Smedjans dag i Skogaholms gamla bysmedja. Även där flockades intresserade besökare för att se på när bysmederna jobbade.

Prima bonnpotatis. Skogaholmspotatisen stod högt i kurs på marknaden. Peter Holmberg var tidigt på plats och knep en av tiokilossäckarna som gick bort för 40 kronor styck.
Eldsjälar. Under marknaden firades även Smedjans dag i Skogaholm. Smeden Stefan Andersson är född i byn och hade mycket att visa och berätta för besökarna.

Mer läsning

Annons