Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressade nämnder välkomnar förstärkning

Första kvartalsrapporten för 2015 visar att flera nämnder i Hallsberg har svårt att hålla budget. Det är en faktor som ligger till grund för beslutet att höja kommunalskatten med 50 öre.

Annons

Som NA berättat beslutade politikerna i veckan att höja skatten i Hallsberg nästa år. Alla partier utom Moderaterna och Folkpartiet är eniga om att ett tillskott är nödvändigt, även om det råder delade meningar om själva beloppet.

– Samtidigt har nämnderna fått uppdraget att hålla budget, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Social- och arbetsmarknadsnämnden står inför den största utmaningen, där ligger verksamheten 5,5 miljoner back. Dessutom har förvaltningen bekymmer med att många anställda är sjukskrivna.

– Det pågår ett stort arbete där företagshälsovården är inkopplad. I april minskade sjuktalen och insatserna kommer att ge resultat, säger Andreas Svahn.

Skattehöjningen ger att vård och omsorg får 12,3 miljoner extra nästa år. I själva verket skulle nämnden behöva 18,5 miljoner för att klara alla behov.

– Men vi är jätteglada för den förstärkning vi nu får. Vissa saker går att skjuta lite på under planperioden, säger socialchefen Lena Dibbern.

Nästa vecka ska hon berätta mer om läget inom vård och omsorg.

Mer läsning

Annons