Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk- och sårbarhets- analysen uppdaterad

Vad har rangerbangården gemensamt med socialkontoret och vattenverket i Vretstorp? Platserna finns alla inringade i den risk- och sårbarhetsanalys som Hallsbergs kommun utgår från om det otänkbara händer.

Annons

I stort sett alla kriser som inträffar i samhället berör på ett eller annat sätt en kommun. Enligt lag är kommunerna därför skyldiga att göra en risk- och sårbarhetsanalys. Utifrån den analysen ska kommunen dessutom, för varje ny mandatperiod, fastställa en plan för hur extraordinära händelser ska hanteras.

Uppdateras varje år

– Risk- och sårbarhetsanalysen ska uppdateras årligen. Det har vi nu gjort, och går vidare med hur säkerhetsarbetet ska utvecklas, säger kommunstyrelsens ordförande Thomas Doxryd (S).

Risken att något ska hända finns kvar, däremot görs hela tiden saker för att utveckla det olycksförebyggande arbetet, menar Doxryd. Exempelvis är Hallsberg inte lika ofta drabbat av översvämningar längre.

– Ombyggnationen av ran-gerbangården har också gjort tillvaron tryggare i Hallsberg, säger han.

I de riskbedömningar som görs ska även risker för hot, terrorism och sabotage finnas med. Den uppdaterade analysen visar att jämfört med andra kommuner är Hallsberg en lugn kommun med relativt låg risk att bli utsatt för brott.

Dock är hot och våld och rädsla för överfall en verklighet för många, står att läsa i analysen.

Mer läsning

Annons