Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir alternativen för 15 timmar på förskolan

En enig kultur- och utbildningsnämnd har beslutat om nya förskoleregler.

Annons

Den främsta förändringen innebär att föräldrar numera ska välja mellan en avgiftsfri och en avgiftsbelagd omsorgsplats för de barn som är tre år fyllda och alltså har rätt till 15 timmar i den så kallade allmänna förskolan.

– Initiativet kommer från våra förskolechefer och bakgrunden är hur man använder de 15 fria timmarna för att göra det på ett så rättvist sätt som möjligt och på ett bra sätt för personalen. Nu blir det ett tydligare regelverk, säger Tomas Hagenfors (KD), andre vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

3 x 5 eller 5 x 3

Beslutet innebär att föräldrar till barn i åldern 3–5 år, som alltså har rätt till avgiftsfri allmän förskola 15 timmar per vecka, har två alternativ att välja mellan.

Det första går ut på att föräldrarna väljer mellan att ha barnet där i tre timmar fem dagar per vecka, eller i fem timmar tre dagar i veckan. Tider och dagar kan variera beroende på förskolans verksamhet.

Det andra alternativet är en avgiftsbelagd placering 15 timmar per vecka. Då kan tiderna läggas upp valfritt av föräldern själv mellan klockan 08–14 varje dag.

Förenkla rutinerna

Syftet med beslutet är att förenkla de administrativa rutinerna för förskolepersonalen.

– Förskolan har nu en mycket påtalad roll som pedagog och då vill vi få ordning på det här och erbjuda alla barn att ha rätt till den här pedagogiska delen på 15 timmar, säger Siw Lunander (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Mer läsning

Annons