Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolelever grävde fram masugn i Skåle klint

En masugn som kan vara från 1500-talet grävdes under veckan fram i Skåle klint. Klass 9E från Transtenskolan har varit med vid utgrävningen.

Annons
Erika Johansson, Anna Langlott och Nina Hallor fastställer höjden på sitt fynd.  BILD: SAMUEL BORG

Hallsbergs hembygdsförening tog initiativet till projektet. De vill fördjupa sig i järnets historia i Hallsberg och sökte medel från Allan Wetterholms stiftelse. Stiftelsen stödjer arkeologisk utbildning och forskning vid Örebro universitet. Efter att ha beviljats bidrag kontaktade hembygdsföreningen Örebro läns museum för att få hjälp med själva utgrävningen.

I samma veva fick Transtenskolans bibliotekarie, Tomas Madsen, en idé om att låta elever vara med vid en utgrävning. Han tog upp saken med SO-läraren Claes Olsson och när de lanserade idén fick de reda på hembygdsföreningens planer.

– Det var en ren slump, säger Tomas Madsen.

– Det är första gången Hallsbergselever är med på en utgrävning så det är ett ganska unikt projekt, fortsätter han.

Arkeologen Martin Edlund som arbetar vid Örebro läns museum undersökte marken på en plats en bit bortanför Skåle gård, mitt i naturreservatet, där man sett tecken på att det kan ha funnits en masugn. I måndags började man gräva. Och redan första dagen fick de napp. Vid en liten sluttning fann de masugnen.

Läs mer i söndagens NA.

Utgrävningen i Skåle klint under veckan resulterade i att man hittade en masugn som kan vara från 1500-talet. Anna Langlott, Rickard Karlsson och Nina Hallor är några av eleverna från 9E på Transtenskolan som var med. BILD: SAMUEL BORG

Mer läsning

Annons