Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotbils-upplaget granskas

Länsstyrelsen ska granska varför 125 bilar var otillåtet uppställda i naturen utanför Östansjö bilskrot.
– Det finns möjlighet att återkalla en auktorisation om skrotbilar står på fel ställe, säger länsjurist Johan Strandberg.

Annons
Skrothärvan granskas. Länsstyrelsen kommer att titta närmare på varför bilar som anmälts skrotade har stått undanställda utanför Östansjö bilskrot. Här en bild från miljöinspektörernas besök den 28 maj då 125 bilar upptäcktes. Bild: Hallsbergs kommun

Allmänheten har också hört av sig till länsstyrelsen i Örebro.

Folk har undrat över bilarna som stått i skogskanten på fastigheten Östanfalla samt på Södra Höga i Östansjö.

– Vi brukar alltid göra en koll när något dyker upp, oavsett vem som gör anmälan. I det här fallet kommer vi tveklöst att begära in protokoll och ta del av de inspektioner som gjorts av Hallsbergs kommun, säger Johan Strandberg.

Får uttala sig

Ägaren till Östansjö bilskrot kommer att beredas tillfälle att uttala sig. Det är inte första gången som länsstyrelsen ber om ett klarläggande därifrån, enligt Johan Strandberg.

– Men det krävs mycket för att återkalla en auktorisation. Vi har haft ett ärende tidigare, i norra länsdelen. Då ifrågasattes förlängningen av bilskrotens auktorisation, och då fick de inte tillståndet förnyat, säger han.

Östansjö bilskrot BöMA AB har auktorisation beviljad av länsstyrelsen till och med den 31 december 2010. Innan tillståndet förnyas så görs en omprövning, där även polismyndigheten och kommunen yttrar sig.

Kan den otillåtna uppställningen av bilar påverka Östansjö bilskrots auktorisation?– Det kan den mycket väl göra, säger Johan Strandberg.

Det är kommunen som utövar den formella tillsynen av bilskrotens verksamhet. Miljöinspektörerna har dock gått vidare till länsstyrelsen för att få belyst vilka regler som gäller. Fordonen som stod utanför Östansjö bilskrot var inte tömda och skrotade i vederbörlig ordning.

Ulrika Runesson är ägare till Östansjö bilskrot. Hon har dock avböjt att kommentera de undanställda bilarna utanför skroten. Enligt henne har ingen med det att göra.

Mer läsning

Annons