Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stabilare prognos ger budgettillskott

Den ekonomiska prognosen för Hallsberg ser stabilare ut. Därför vill Miljöpartiet och Socialdemokraterna lägga till tre miljoner kronor till årets budget.

Annons

Försiktighet rådde när samarbetspartierna S och MP lade gemensam budget i höstas.

– Det rådde osäkerhet, inte minst på intäktssidan, när vi låste budgeten för 2014, säger kommunstyreselns ordförande Andreas Svahn (S).

Men prognoserna från i oktober har bekräftats både i december och i februari. Därför anser kommunledningen att det nu finns lite extra pengar att spendera under (val)året.

– Skulle vi tänka valstrategiskt hade vi presenterat de här satsningarna till sommaren, då hade väljarna kommit ihåg det bättre, säger Andreas Svahn för att avväpna tankarna på att man tagit hänsyn till valet när man arbetade fram tilläggsbudgeten.

– Vi vill att pengarna ska göra nytta i år och det hade de inte gjort om vi väntat, säger Lotta Öhlund (MP).

Hade ni inte sluppit en del kritik för besparingar ni gjorde 2013 om de här pengarna funnits med redan tidigare?

– Vi ville inte spendera pengar som vi inte var säkra på fanns, poängterar Andreas Svahn.

– Sedan 2011 har vi jobbat efter principen att täta hålen i hinken, innan vi fyller på med nytt vatten, säger Lotta Öhlund.

Det handlar sammanlagt om tre miljoner kronor extra jämfört med de omkring 700 miljoner kronor i den budget som antogs i höstas.

– Det här löser inte alla problem, men vi vill göra något, säger Andreas Svahn.

Pengarna ska framförallt användas till att bekämpa ungdomsarbetslösheten, ge bättre möjligheter i skolan och höja kvalitén i omsorgen för äldre och funktionshindrade.

I Hallsberg är närmare 30 procent av alla ungdomar som söker jobb arbetslösa, vilket är avsevärt högre än i riket. För 400 000 kronor vill man utreda om det är möjligt att införa uppemot 50 praktikplatser i kommunens verksamheter för unga. Pengarna ska gå till handledare. Ersättning till de unga arbetslösa är tänkt att komma från till exempelvis Arbetsförmedlingen.

Inom skolans område vill man återinföra lovskolor i årskurs sju och åtta. Läxläsningshjälp ska erbjudas på de skolor där det saknas. Målet är att ge fler beöhrighet att söka gymnasiet.

En extra lönepott för lärare på 600 000 kronor läggs också in för att göra Hallsberg till en mer attraktiv arbetsgivare.

– Tanken är att lärare som gör bra ifrån sig ska kunna få mer i lön, säger Siv Lunander, (S) ordförande i kultur- och bildningsnämnden.

Det tredje större området där budgettillskottet läggs rör ett pilotprojekt för att se om det går att minska antalet anställda som brukare i hemtjänsten träffar.

Mer läsning

Annons