Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark kritik mot förundersökningen

Miljöchefen Leif Welander och kommunens miljöinspektörer kommer att göra en ny åtalsanmälan eller begära överprövning av beslutet att lägga ned förundersökningen kring det upptäckta skrotbilsupplaget i Östansjö. Samtidigt läggs en ny pusselbit till brottsmisstankarna i form av en dödskallemärkt vätskedunk som hittades i en av bilarna på upplaget.

Annons

I tisdags skickade miljö- och tekniknämnden ett föreläggande till bilskroten.

– De ska redogöra för varför den här händelsen uppkom och vilka rutiner de har för att säkerställa att det inte sker igen, säger miljöinspektör Anna Eriksson.

Den 10 november ska ett svar ha kommit in till nämnden.

Miljöchefen Leif Welander och miljöinspektörerna Kaj Jensen och Anna Eriksson är starkt kritiska till varför förundersökningen om miljöbrott och otillåten miljöverksamhet lades ned, vilket NA skrev om i onsdagens tidning. De menar att de i sin anmälan har visat att det fanns bilar inne på området som var avregistrerade och som skulle skrotas. Efter att förundersökningssekretessen släpptes har de kunnat identifiera ytterligare 25 bilar som avregistrerats och som borde ha tömts, demonterats och därefter skrotats. Material har skickats till polisen i hopp om att väcka liv i utredningen igen.

Enligt Welander kan det eventuellt bli aktuellt att träffa polisens utredare för att diskutera förundersökningen. Det kommer antingen att begäras en överprövning av beslutet att lägga ned förundersökningen eller så görs en ny åtalsanmälan.

Läs mer i torsdagens NA.

Mer läsning

Annons