Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Torv är verkligen inte bra bränsle”

Riksdagsledamot Matilda Ernkrans (S) vänder sig till regeringen för att stoppa planerna på torvbrytning i Skymossen i Hallsberg.
– Att bygga nya torvtäkter i Sverige är helt fel riktning att gå för att nå våra klimatmål, säger hon.

Annons
Tar strid. Riksdagsledamot Matilda Ernkrans (S) tar strid mot torvbrytning.

Matilda Ernkrans sitter som ordförande i miljö- och jordbruksutskottet. Hon blev beklämd när hon läste om Skymossen i lördagens NA. I en av artiklarna framställer en miljökonsult torv som väldigt bra bränsle.

– Torv är verkligen inte bra bränsle. Torv är inte förnybart. Såväl EU som FN:s klimatpanel har klassat torv som fossil energikälla, säger Matilda Ernkrans.

Bör komma överensHon anser att man även i Sveriges regering och riksdag borde komma överens om att torv är fossilt bränsle. Men de senaste åren har regeringen gett uttryck för andra tankar, påpekar Matilda Ernkrans. Man har pratat om klimateffektivt torvbruk och möjligheten att anpassa EU:s regelverk för det ändamålet.

– Det är helt fel riktning att gå. Det är inte så vi ska klara energibehovet i en framtid där vi ska vara fossilfria, säger Matilda Ernkrans.

Hon kommer nu att lägga fram en skriftlig fråga till ansvarig minister i regeringen:

– Jag kommer att fråga om det inte är dags att regeringen släpper intentionerna på att torv ska klassas annorlunda. Det finns ingen anledning att inte se det som fossilt bränsle, säger Ernkrans.

Särskilt tillståndTorv eldas i huvudsak i kraftvärmeverk och anses göra det möjligt att producera mera el. För att få bryta torven krävs dock särskilt tillstånd, och det styrs av särskilda lagar.

Matilda Ernkrans utgår från att länsstyrelsen säger nej till den aktuella tillståndsansökan om torvbrytning i Skymossen i Hallsberg, med utgång från miljöbalken. Inte minst med tanke på att sjön Tisaren bredvid mossen är dricksvattentäkt, menar hon.

– Och gör de inte det får vi förändra miljöbalken, säger Ernkrans bestämt.

Stopp för nya dikningarHon tycker det är acceptabelt att redan dikade torvtäkter med tillstånd används i ett övergångsskede. Ansökningar om nya dikningar ska stoppas, anser Ernkrans, och påpekar att det tar 20 000 år för naturen att hämta sig.

– Skymossen är att betrakta som orörd. Att de grävde torv med spade där för 100 år sedan kan inte räknas, säger hon.

Mer läsning

Annons