Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trägen vinner - byggstart av 51:an tidigareläggs

Efter påtryckningar från både medborgare och makthavare har planeringen för ombyggnaden av Riksväg 51 tagit ny fart.

Annons
Vi fick en bro! Eftersom förbifarten av 51:an dröjer har Trafikverket byggt gångbro och cykelbana i Svennevad. Här invigs bron av byborna. Foto: Kurt Gustafsson

Det är sträckan Kvarntorp-Svennevad som är aktuell, en helt ny sträckning som mäter 13 kilometer.

– Just nu jobbar man med att ta fram förfrågningsunderlag för en totalentreprenad. Vi vill ha byggstart under 2016, säger Jonas Danielsson, projektledare för Riksväg 51 på Trafikverket.

Planen är att gå ut med förfrågan under 2015, sen tar det runt ett halvår att räkna på underlaget, enligt Danielsson. Om projektet överklagas spricker tidsplanen.

Det var sagt att utbyggnaden, som redan är fördröjd, skulle startat i år. På grund av minskade anslag sköts projektet upp än en gång, till 2017. Beskedet föll inte i god jord. I våras lyckades Hallsbergs Andreas Svahn (S) och Kumlas Katarina Hansson (S) få Trafikverket att se över planeringen en gång till. Även företag och enskilda har agerat.

I dagarna samlades 45 bybor till en informell invigning av den nya gångbron över Svennevadsån. Det ligger nära till hands att låta döpa bygget till Folkets bro.

– Ja, det här är till stor glädje för oss i Svennevad. Vi känner också att vi vill vara lite snälla mot Trafikverket som har varit tillmötesgående och hjälpsamma, säger Erik Naeslund, talesman för byn.

Det började inte så bra.

När Trafikverket kallade till informationsmöte om bron och cykelbanan var folk ganska förbannade. I årtionden har de väntat på en ombyggnad av Riksväg 51, med förbifart vid Svennevad så de skulle slippa den intensiva biltrafiken rakt genom byn.

I tidigare planer var det tänkt så. Etappen som nu är aktuell, Kvarntorp-Svennevad, sträckte sig från början längre söderut och förbi samhället. Av ekonomiska skäl så bantades etappen. Således kommer nya vägen upphöra norr om Svennevad - och byborna får fortsätta dras med genomfartstrafiken.

– Samtidigt beslutade vi då att något måste göras för de stackarna som bor där, säger Jonas Danielsson, projektledare för ombyggnaden av Riksväg 51 och åtgärderna i Svennevad.

Första träffen i Svennevad blev något av hela havet stormar. Sen samlade folket ihop sig och började komma med konstruktiva önskemål.

– Vi fick till ett jättebra samarbete. Svennevad kom att bli ett av mina roligare projekt, och vi fick dessutom loss lite extra pengar till det, säger Jonas Danielsson.

Den nya gångbanan sträcker sig mellan Svennevadsån och Kilsmokorset och är en kilometer lång. Trafikverket har även byggt hastighetsdämpande hinder.

Erik Naeslund berättar aningen förläget att de inte var så glada åt Trafikverkets planer först.

– Fast de lyssnade ju på oss och till slut blev det riktigt bra. Men - vi vill inte bara ha trottoar genom halva byn, utan genom hela samhället, förklarar han.

Därför fortsätter de att uppvakta Trafikverket för att få ytterligare 500 meter gångväg byggt.

– Vi vill att de förlänger gångvägen fram till infarten vid Svennevads bygata. Då kan man röra sig tryggt runt hela vårt samhälle. Det väldigt otäckt att gå längs riksvägen, säger Naeslund.

Vad säger du om det önskemålet, Jonas Danielsson?

– Vi har blivit uppmärksammade på önskemålet, och har varit och tittat på det. Sen får vi se om vi kan skaka fram pengar, men jag törs inte lova.

Det låter hoppfullt, tycker Erik Naeslund.

Mer läsning

Annons