Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga dansar disco i världsklass

Lite nervöst, men väldigt kul. På torsdag startar VM i disco och tretton dansare ska representera Hallsberg och Örebro.

Annons
Fartfyllt. Det är mycket fart och mycket glädje när grupperna visar upp sina disconummer som ska framföras på VM till helgen. Det är lite kvar att finslipa, alla detaljer måste sitta, sen är det bara att                               ha kul och peppa varandra. Foto: Veronica Svensson

Det är söndag förmiddag och de tretton ungdomarna trillar in en efter en i träningslokalen på Dansstudion i Hallsberg. Väskor över axeln, klädda i landslagets blågula träningsoveraller, glatt pratande med varandra. Det blir mycket träning innan avfärden mot Turin och VM i disco som startar på torsdag.

– Det är lite nervöst, men det ska bli kul att tävla utanför i Sverige och se hur de andra ländernas danser ser ut, säger Rebecka Danielson.

– Ja, lite nervöst är det när det är första gången, håller Alicia Boudville med.

De är två av sju tjejer i gruppen Grenade från Nerikes Dansinstitut i Örebro. De har tränat i hop i två år, och har tävlat i högsta klassen i disco i ungefär ett år.

Maja Björklund och Christoffer Ljungdahl från Dansstudion i Hallsberg har däremot tävlat i ett VM förut. De tycker båda att det innebär så mycket mer än bara själva tävlingen, och att man ska passa på att njuta av resan och allt runt omkring.

– Man får se så mycket nytt. Det är också så många olika stilar som är med, det är kul att titta på, säger Maja.

Christoffer och Maja ska tävla med sin grupp Just do it, som tränat ihop i nästan fyra år och har tävlat i högsta klassen i ett par år. I VM ska Maja dessutom tävla i pardisco och Christoffer i singel.

– Det är nog roligast i grupp för då peppar man varandra, säger Maja.

Till vardags brukar inte ungdomarna från Örebro och Hallsberg träna ihop. Men eftersom båda skolorna ägs av Dermot Clemenger blir det ibland gemensamma workshops eller att de åker tillsammans till tävlingar.

Snart dunkar musiken i gång och dansarna visar prov på sina fartfyllda nummer. Det går otroligt fort, hoppen och samspelet sitter och det är mycket leenden och glädje.

– Det bästa med disco är just att det går snabbt, det är så mycket energi, säger Rebecka Danielsson och får medhåll från de andra.

– Man står aldrig still, säger Christoffer Ljungdahl.

Fem, sex gånger i veckan brukar det bli träning, vilket inte ger så mycket tid till annat än dans på fritiden. Men vad gör det när det är så roligt? Dansarna framhåller gemenskapen, att man får många vänner.

Hur bedöms disco?– Det finns olika domare för olika saker. Man tittar på teknik till exempel, som att man ska ha sträckta fötter, förklarar Christoffer.

– Och när man tävlar i grupp bedöms till exempel formation och utstrålning, säger Maja Björklund.

Drömmen är förstås att stå högst på pallen, men konkurrensen är hård.

– Ja, jag tror vi ska dansa mot 43 andra grupper i vår klass. På SM tror jag det är 16, säger Rebecka Danielson.

När NA fått en pratstund med dansarna, beger sig Grenade tillbaka till Örebro där träningen fortsätter. För Hallsbergs-gänget, vars medlemmar kommer både från Kumla, Laxå, Hallsberg, Hjortkvarn och Pålsboda, blir det ytterligare repetition och fysträning på Dansstudion.

På väg mot VM. Bakre raden från vänster: Maja Halvarsson, Maja Björklund, Alicia Boudville, Tilda Håkansson, Rebecka Danielson, Julia IVarsson, Emmy Rapp, Christoffer Ljungdahl. Främre raden från vänster: Ellen Jonsson, Yun Bergsten, Kajsa Karlsson, Ronja Baranyi, Ebba Hellsten.
De fem VM-dansarna från Knut Säborg Danstudio.

Länsbor som tävlar för Sverige i VM

Följande dansare i Örebroregionen är uttagna och ska representera Sverige på Disco VM i Turin:

+ Rebecca Hertin, KSD, freestyle (vuxenklass).

+ Jennie Hedman, KSD, singel och även par med Simon Säborg (vuxenklass i båda).

+ Simon Säborg, KSD, singel och även par med Jennie Hedman (vuxenklass i båda).

+ Jennie Hedman och Simon Säborg, KSD par vuxen mix klass.

+ Emil Ivarsson och Jennifer Baranyi, DSH par vuxen mix klass.

+ Emil Ivarsson, DSH i singel (vuxen klassen).

+ Christoffer Ljungdahl, DSH, singel (juniorklass).

+ Carolina Andersson och Nathalie Andersson, KSD, par (juniorklass).

+ Maja Björklund och Julia Ivarsson, DSH, par (juniorklass).

+ Grenade, ND/ÖDT, grupp (juniorklass).

+ Just do it, DSH, grupp (juniorklass).

Mer läsning

Annons