Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Uppmanas attsläcka ljusen"

– Jag är rädd, här råder totalt kaos. För en stund sedan hördes kpistsalvor i vårt kvarter, beväpnade gäng drar omkring och plundrar, tänder eld på bilar och byggnader. Det är livsfarlig att gå ut.

Annons
Annika Hagdahl-Manni, bördig från Hallsberg befinner sig i Kairo.

Annika Hagdahl-Manni, bördig från Hallsberg, befinner sig mitt i kaosets Kairo, tillsammans med sin italienske make och två söner. Maken tjänstgör på italienska ambassaden. Familjen bor i Kairo sedan 2,5 år. Bostaden ligger en kilometer från Tahrir-torget, som blivit centrum för demonstrationerna.

– Jag har aldrig tidigare känt minsta osäkerhet i Kairo men nu är jag rädd, säger hon.

– Vi har uppmanats att släcka ljusen och hålla oss borta från fönstren. Port-vakten har låst dörren och ska försöka skydda oss så gott det går. Många hus här i kvarteren har portvakter, och de har utrustat sig med påkar, kedjor och andra tillhyggen.

– Gäng med knivar och andra vapen drar omkring på gatorna och plundrar. De tar sig också in i bostäder och stjäl.

– Det har varit lugnare på mornarna men sedan trappas det upp mot kvällarna. I morse kunde jag gå ut och handla, det fanns fortfarande mat att få tag på men det börjar ta slut på sina håll.

– Jag såg många utbrända bilar, pansarvagnar, brinnande byggnader, sönderslagna och plundrade butiker. Och nu för några timmar sedan hörde vi kpistsalvor i våra kvarter. Situationen är helt utom kontroll. Jag vill komma härifrån med mina två pojkar snarast möjligt.

Annika Hagdahl-Manni har varit i kontakt med svenska ambassaden för att höra om det finns evakueringsplaner.

– Svenska UD ska tydligen ha ett möte på söndag morgon för att diskutera saken, men jag vet inte om jag skulle få komma med på en svensk evakuering. Annika mor, Marie-Louise Hagdahl i Hallsberg letar intensivt flygbiljetter på nätet.

– Jag är skärrad, säger hon. Jag tänker göra allt för att få hem min dotter och mina barnbarn till Sverige.

Senare på lördagskvällen fick Annika Hagdahl-Manni uppgifter om att italienska regeringen beslutat evakuera ambassadpersonal och turister från Egypten.

Mer läsning

Annons