Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildningsförbund köper Alléskolan

Sydnärkes utbildningsförbund beslutade i går att de köper Alléskolan av Hallsbergs kommun för 87,2 miljoner kronor. Köpet ska nu godkännas av medlems-kommunernas fullmäktige.

Annons

Det var en enig direktion i utbildningsförbundet som i går godkände köpet och enligt ordföranden Hans Karlsson (S) ser de bara fördelar med att ta över ägandet från Hallsbergs kommun.

– Nu kan vi göra de förändringar vi själva vill utan att behöva gå via kommunen, säger Hans Karlsson.

Flera utredningarCalill Ohlson (M), som är direktionsmedlem från Askersund, ser även en ökad flexibilitet tack vare köpet.

– Antalet elever på skolan förändras ju ständigt och i och med att vi själva äger skolan kan vi anpassa oss till de förändringarna snabbare, säger hon.

Frågan om en försäljning av Alléskolan från Hallsberg till Sydnärkes utbildningsförbund kom upp i våras och sedan dess har flera utredningar genomförts.

– Jag var spontant positiv till det här redan från början och den övertygelsen har bara stärkts med de utredningar som vi låtit utföra, säger Hans Karlsson.

Alléhallen ingår inteDet var från Thomas Doxryd (S), kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg, som förslaget om en försäljning kom.

– Utbildningsförbundet står inför en väldigt expansiv period och därför är det bättre att de själva få ta hand om sin fastighetsprioritering och sina kostnader. Dessutom innebär det ju att alla tre medlemskommunerna stärker sitt samarbete, säger Doxryd.

I köpet ingår hela Alléskolan, men däremot är Alléhallen och konstgräsplanen undantagna.

– Det är så viktiga anläggningar för kommunen och det är den som använder dem mest. Vi kommer att fortsätta hyra dem av Hallsbergs kommun, säger Hans Karlsson.

Hyr personal

Även när det gäller lokalvård och skolbespisning fortsätter utbildningsförbundet att hyra personal av kommunen. Fastighetsskötseln kommer dock att samlas inom förbundet.

– I dag har vi tre fastighetsskötare anställda och kommunen två. De ska samlas i en enhet och dessutom kommer vi att anställa en till, säger förbundsdirektören Marie Kilk.

Några större förändringar för personal och elever på skolan i övrigt tror inte Hans Karlsson kommer att märkas.

– Bara till det bättre i så fall. Vi har anslagit dubbelt så mycket pengar per år till underhåll av lokalerna, säger Hans Karlsson.

Lånar pengar till köpetDe 87,2 miljoner kronor som förbundet ska betala för köpet kommer lånas av Kommuninvest.

– Vi har redan fått klarsignal från dem att vi får låna pengarna, säger Karlsson.

Innan köpet är formellt klart ska kommunfullmäktige i Hallsberg, Laxå och Askersund godkänna köpet, men de besluten väntas gå igenom utan problem under hösten.

Mer läsning

Annons