Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer utan Folkets hus?

Hallsberg kämpar på för att klara en vardag utan Folkets hus. Föreningen tycks överleva, åtminstone ett år till. Ungdomsgården C2 flyttas till Transtenskolan, och ett hyreshus kan bli aktuellt för konferenser.

Annons

 Vid årsskiftet övergick Hallsbergs Folkets hus i kommunal ägo. Samtidigt har upphandlingsförfarandet inletts med sikte på att fastigheten ska rivas.

Företag och organisationer som har haft verksamhet i huset är på väg ut, det ena efter det andra.

– Det tar sin tid, det har pågått mer i det här huset än vad man kanske tror. Vi har ändå haft nära 25 000 besökare om året, säger Folkets hus-föreståndaren Mikael Andersson.

Kommunen har tecknat en överenskommelse med Mikael Andersson för det närmaste året. En kontaktpunkt ska skapas när det gäller publika evenemang.

– Föreningen ska fungera som samordnare och fortsätta hyra ut. Förhoppningen är att vi ska få snurr på aktiviteterna igen, fast i andra lokaler, säger Mikael Andersson.

Köpeskillingen från försäljningen av Folkets hus till kommunen räcker för att göra föreningen skuldfri och till Anderssons lön ett år framåt.

Vad finns det för lokaler att hyra ut?

– Bland annat i dagcentralerna, Bergööska huset och i skolor. En viktig fråga, som jag ser det, är att lösa tillgången till ett godkänt tillredningskök, säger Andersson.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) pågår ett intensivt arbete för att lösa praktiska frågor och fördela ansvar.

– Från kommunen ska vi säkerställa att Hallsberg har ett rikt kulturliv, säger Andreas Svahn.

Som NA berättat tidigare diskuteras bland annat om Alléskolans aula kan byggas om för att inrymma bio och teater.

Vad har du fått för reaktioner på beskedet att Folkets hus ska rivas?

– Allt från ”fullständig katastrof” till att ”kåken borde ha rivits för länge sedan”. Det är klart att det här är tråkigt. Folkets hus ligger oss varmt om hjärtat och har varit en central del i Hallsberg mer än ett halvt sekel, säger Andreas Svahn.

Om det var Folkets hus-föreningen eller kommunen som borde ha tagit tag i förfallet kommer antagligen att vara en ”snackis” i Hallsberg i åratal framöver. Just nu gäller att ordna tak över huvudet för dem som blir utan, exempelvis ungdomsgården C2.

– Det är kultur- och utbildningsförvaltningen som ansvarar för gården. Det är sagt att de flyttar till Transtenskolan till att börja med, och utvärderar om ett halvår, säger kommundirektör Torbjörn Dybeck som jobbar med omställningen.

Han kan också berätta att de fackliga expeditioner som funnits i Folkets hus kommer att ges plats i Västra skolan. Vidare tittar man på om tidigare ombyggda utrymmen i hyreshuset Regnbågen kan användas till konferenser vid behov.

Enligt Tobjörn Dybeck kommer det också att ordnas annan lokal till Studiefrämjandet, som idag bedriver undervisning varje vecka i Forum i Folkets hus.

Mer läsning

Annons