Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valbar frukt på Folkasboskolan

De senaste veckorna har valet varit i fokus, så även på Folkasboskolan F-3.

Annons
Koll på fruktvalet. Theshara Fernando verkade trivas fint på plats i vallokalen.

Pålsboda. - Val hålls vart fjärde år och då får man vara med och bestämma hur man vill att det ska vara, berättar Anna Sättergård om sina nya kunskaper, strax innan hon ska gå in och lägga sin röst.

De partier som fanns att välja på var jordgubben, päron, äpple, melon, mango och banan. Lärare Anna-Birgitta Gustavsson säger att det går utmärkt att applicera information kring demokrati, diktatur, kvinnlig rösträtt och andra saker kring ett val redan mot de tidigaste skolåren.

- Barnen i förskoleklass har mest fått rösta på sin favoritfrukt, medan eleverna i årskurs 3 tittat närmare även på innehållet. Vi ska ju jobba med inflytande och delaktighet, säger Anna-Birgitta Gustavsson.

- Det viktiga är att göra det på ett konkret och tydligt sätt. Att använda sig av frukter var också neutralt och bra och något som alla barn kan relatera kring.

Barnen fick stå på kö utanför vallokalen, och sedan rösta bakom två uppställda skärmar. När de 115 rösterna räknats stod det klart att melon vunnit stort med 41 röster, följt av jordgubbe, 27 röster, päron, 18 röster, banan, 17 röster, mango 7 röster och äpple, 5 röster.

– Vi har precis fått beviljat att ge barnen en halv frukt om dagen så jag ska nog köpa in lite melon nästa vecka, säger Anna-Birgitta.

På kö. Kön ringlade sig lång av barn i väntan på att få lägga sin röst.
Koll på fruktvalet. Theshara Fernando verkade trivas fint på plats i vallokalen.
Clara Halldan och Amanda Forsberg tog sällskap till vallokalen
Mycket att ha koll på! Valförrättare Ella Dagerhäll tar sig för pannan mitt i valruschen på Folkasboskolan. - Jag har inte röstat själv än, det ska jag göra efter att de andra är klara.
En efter en går eleverna bakom skärmen för att lägga sin röst.
Påläst. Efter att ha lärt sig en hel del om vad ett val innebär fick Anna Sättergård på torsdagen lägga sin röst.
Valet är en del i vårt arbete med inflytande och delaktighet. Anna-Birgitta Gustavsson, lärare Folkasboskolan

Mer läsning

Annons