Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi måste alltid jobba för allas lika värde”

I dag är det Förintelsens minnesdag och 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades. På Hallsbergs bibliotek uppmärksammas detta med en utställning som invigs i kväll.

Annons
Engagerad. Jonas Ahlsson berättar om utställningen på Hallsbergs bibliotek i samband med Förintelsens minnesdag. Foto: Veronica Svensson

”170 personer i en vagn. Utan mat. Utan någonting i flera dygn. Man kan inte föreställa sig”.

Citatet kommer från Franciska Levy, en av de som överlevde Förintelsen. Hon och hennes familj deporterades till Auschwitz och hennes föräldrar dog i gaskamrarna. Franciskas och flera andra överlevares vittnesmål finns samlade i miniutställningen ”70 år sedan befrielsen” som med anledningen av minnesdagen visas på Hallsbergs bibliotek.

– Det är viktigt att lyfta upp det här för det får aldrig ske igen, inte mot någon grupp. Och det är viktigt att prata om fakta. Det finns belagt att sex miljoner judar dödades under Förintelsen, säger Jonas Ahlsson som är präst i Svenska kyrkan i Hallsberg.

Han är representant för Ekumeniska rådet i Hallsberg. Kyrkorna har flera år tidigare uppmärksammat Förintelsens minnesdag.

– Det finns en risk att vi inte lär av historien. Vi ser att det finns ideologier i Europa som visar att minnet är kort, där hat riktas mot vissa grupper. Det är farligt när hat smyger sig in i folksjälen. Vi måste alltid jobba med att alla är lika mycket värda och har rätt att verka och leva, säger Jonas.

Jonas har själv besökt Auschwitz tre gånger, första gången 1998, och kommer i kväll att inviga utställningen med en föreläsning om förintelselägren.

– Det fanns koncentrationsläger och arbetsläger på många platser i Europa. Det var som en industri att få bort oliktänkande, säger Jonas Ahlsson.

– Det finns bara ett visst antal personer kvar som har överlevt, och de orkar inte berätta så länge till. Då måste det finnas folk kvar som fortsätter att berätta, tillägger han.

Under kvällen kommer han bland annat att berätta om sondernkommando, de fångar som hade i uppgift att ta hand om kropparna efter morden i koncentrationslägren, och om förintelsemuseet i Jerusalem där man bland annat uppmärksammar de barn som dog.

– Det gör att man får en proportion på Förintelsen. Hur kan de här barnen ha varit ett hot?

Utställningen finns kvar på biblioteket till den 13 februari.

– Vi har kontaktat skolorna och hoppas att skolklasser kanske framför allt från högstadiet och gymnasiet kan komma hit och läsa på och hålla ämnet aktuellt.

Föreläsningen och invigningen som är öppen för allmänheten startar klockan 19.00 i kväll på Hallsbergs bibliotek. Arrangör är kyrkorna i Hallsberg i samverkan med Hallsbergs kommun.

Vid miniutställningen har biblioteket också samlat ett antal böcker som handlar om Förintelsen.

Mer läsning

Annons