Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halverat arvode till kedjans viktigaste länkar - gode män och förvaltare

I varje svensk kommun måste det finnas en överförmyndare, vars uppdrag är att tillsammans med tingsrätten utse ställföreträdare i form av god man eller förvaltare.

Dessa ska hjälpa människor/huvudmän som av en eller annan anledning inte klarar av sin vardag. Uppgifterna handlar bland annat om ekonomi, bevaka rättigheter, söka aktivitets- och sjukersättning, försörjningsstöd, fondmedel med mera.

Detta är det mest grundläggande, sedan tillkommer mycket annat. Varje huvudman är unik och man måste utgå från den aktuella problematiken.

Att ha tillgång till kontorshjälpmedel, dator, scanner, kopiator, iphone och ordning och reda på alla papper är ett måste

Att ha tillgång till kontorshjälpmedel, dator, scanner, kopiator, iphone och ordning och reda på alla papper är ett måste. Ekonomi är en viktig del och att bokföra regelbundet är viktigt för att kunna göra årsredovisning som enligt lag ska vara inlämnad senast 1 mars.

Detta kan vara ett trevligt och tacksamt uppdrag när man ser att det fungerar bra för en medmänniska. Men det kan också vara jobbigt och påfrestande att jobba mot myndigheter för att få alla behov tillgodosedda.

Allt detta arbete görs med ideella insatser av personer som har mycket kunskaper från olika yrkesområden samt livserfarenheter och empati.

Det är stora inslag av ideellt arbete, men god man/förvaltare har rätt till en skälig ersättning.

I år har arvodena i det närmaste halverats jämfört med tidigare, trots att uppdraget är detsamma och i vissa fall mer omfattande.

Vi har fått höra att det är personalbrist på överförmyndarkansliet samt att konsulter och olika yrkeskategorier ska rekryteras. Den anställda personalen har bland annat som huvuduppgift att granska års- och slutredovisningar samt att rekrytera nya gode män och förvaltare.

Vem är den viktigaste länken i kedjan? Jo, naturligtvis gode män och förvaltare. Fanns inte dessa ideella arbetare skulle det inte fungera. I en framtid krävs kanske löneanställda ställföreträdare därmed andra kostnader för kommunerna.

”Överförmyndarnämnden bör dock ha i åtanke att om man önskar ha kvar kompetenta ställföreträdare och skapa förutsättningar för att rekrytera personer till uppdrag som god man eller förvaltare bör ersättningen inte sättas allt för lågt” (Cirkulär SKR 18:7).

Betänk ovanstående citat när bekräftelse på entledigande innehåller uppmaning att man som god man ska komma med förslag på sin ersättare.

M Jakobsson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel