Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamrén hyllar Almebäck

ÖSK-backen Michael Almebäck tillhörde överraskningarna i den svenska EM-kvaltrupp som samlas på torsdag i Stockholm.
– Han är en spännande spelare, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Michael Almebäck är en av de unga som fått chansen att slå sig in i A-landslaget sedan Erik Hamrén tog över ansvaret efter Lars Lagerbäck. Han debuterade redan i den första truppen i samband med fjolårets januari-turné till Mellanöstern. Han fick en ny chans i år när Sydafrika var resmålet och kom även med till Cypernlägret i februari där en bruttotrupp med alla proffs samlades.

När det nu är dags för EM-kvalmatch mot Moldavien gör ÖSK:s mittback debut i de riktigt stora sammanhangen. Förvånande för en del. Men helt naturligt, enligt förbundskaptenen.

– Michael var en av dem som tog chansen på Cypernlägret. Han är en spännande spelare som i år har utvecklats ännu mer, motiverar Erik Hamrén för NA i samband med den allsvenska upptaktsträffen i Malmö.

– När vi dessutom fick lite skador på andra mittbackar, och har Olof Mellberg avstängd, kändes det helt naturligt för mig att göra det valet. Han förtjänar den här platsen i truppen.

Vilka kvalitéer ser du hos honom?– Hans främsta styrkor ligger ju i fysiken och defensiven. Dessutom är han väldigt snabb också med internationella mått mätt.

– Men han har ännu mycket att lära, inte minst i offensiven. Jag vill ha spelande mittbackar i mina lag. En back ska inte bara slå upp bollen i planen utan till stor del också kunna fungera som en första speldirigent och vara delaktig i uppbyggnaden av anfallen.

Enskilda samtalEnligt Erik Hamrén har han haft enskilda samtal med sina landslagsspelare i samband med samlingarna. Och i Michael Almebäcks fall har han betonat en egenskap som ligger utöver den spelmässiga skickligheten.

– Jag har sagt till Michael att han ska utvecklas mer som ledare. Han måste våga styra och ställa mera. Det ligger i mittbackens roll.

Vågade han ta för sig mot Zlatan och de andra proffsen på Cypern?– Ja, det gjorde han. Annars hade jag inte tagit ut honom igen, ler Erik Hamrén.

Almebäcks landskamper

Namn: Michael Almebäck.

Ålder: 22 år.

Position: Mittback.

Klubb: ÖSK.

Antal landskamper:

A: 4.

U21:10.

U19: 13.

U17: 2.