Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han anser fängelsepassar honom bäst"

Niklas Eliasson kommer inte att begära överprövning av det rättspsykiatriska utlåtandet.
– Han anser att fängelse passar honom bäst, säger advokaten Margareta Arvidsson.

Annons

I förra veckan blev det känt att serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson inte är allvarligt psykiskt störd. Den slutsatsen kom Rättsmedicinalverket, RMV, fram till efter att ha undersökt honom i flera veckor.

Inte allvarligt

Eliasson var heller inte allvarligt psykiskt störd då han begick brotten. Slutsatsen blev därför att det inte fanns några förutsättningar att döma honom till vård.

Men det finns en möjlighet att få RMV:s utlåtande prövat av ytterligare en instans – Socialstyrelsens rättsliga råd. Det är i så fall tingsrätten som beslutar om att begära ett yttrande från rådet. Det kan ske på eget initiativ eller efter en begäran från åklagaren eller försvaret.

Niklas Eliasson vill inte gå vidare med ärendet.

– Han kommer inte att begära en ytterligare utredning, säger hans advokat Margareta Arvidsson. Han tycker att de har kommit fram till ett riktigt resultat, att han inte är allvarligt psykiskt störd.

Har han resonerat om vad som passar honom bäst, fängelse eller vård?

– Han anser att fängelse passar honom bäst i förhållande till sluten psykiatrisk vård. Och han kommer att få vård även i fängelset.

Niklas Eliasson har numera inga restriktioner i häktet, vilket betyder att han kan läsa tidningar, titta på tv och umgås med andra häktade.

Hur mår han nu?

– Efter förhållandena är det väl okej. Han har det bättre nu när han kan titta på tv och läsa tidningar.

Umgås han med några andra på häktet?– Det vet jag inte, säger Arvidsson. Det har han inte sagt något om.

I morgon fredag återupptas rättegången mot 24-årige Eliasson. Åklagaren har begärt att han ska dömas till 14 års fängelse. Det är det högsta straff som kan utgå från de brott han gjort sig skyldig till.

Annons