Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är snabbast i Sverige på att jaga gömda ”rävar”

Det bor en svensk mästare i Storå. Bengt Evertsson heter han, och i slutet av augusti sprang han hem titeln inom sporten radiopejlorientering.

Jo, jag erkänner. Innan jag åker för att träffa Bengt Evertsson googlar jag ordet ”radiopejlorientering”. Vill ju inte dyka upp till en svensk mästare som ett frågetecken.

Bengt drar på mungiporna när jag berättar, det är inte första gången han möter förvirring kring sporten.

– I grunden handlar det om orientering med karta och kompass. Men dessutom har man med sig en radiomottagare som tar emot signaler från utplacerade sändare – eller ”rävar” som de brukar kallas.

Han lägger utrustningen på bordet framför oss, visar hörsnäckan man stoppar i öronen för att höra signalerna.

– Varje ”räv” har sin egen morsesignal, och sänder i tur och ordning en minut var. Sen börjar det om från sändare ett igen, så det är aldrig helt tyst.

Bengt berättar om hur han i början använde klocka för att hålla koll på vilken sändare som lät just för tillfället, men sedan länge lämnar han klockan hemma. Nu känner han igen de olika signalerna, och vet om det är ”räv” ett, två, tre, fyra eller fem som låter. För oftast är det just fem sändare att leta reda på, ibland sju.

Den där början ja, för Bengt inträffade den 1985 då en klasskompis pratade om radiopejlorientering.

– Jag var i grunden löpare och orienterare, och teknikintresset fanns. Så jag testade, och sen var jag fast.

Vad var det du fastnade för?

– Det är så himla kul helt enkelt. Jag gillar att röra mig, men också kombinationen av strategi när man är ute. Det är inte alltid löpstyrka som är avgörande, utan hur du använder informationen du får när du pejlar. Dessutom gillar jag att tävla, har alltid tränat och tävlat men de senaste 15 åren bara tränat inför mästerskapen.

Upplägget verkar ha varit framgångsrikt. En koll på historiken visar hela tolv SM-guld, varav Bengt tog hem det första redan 1986.

Har du tävlat i VM också?

– Ja, men där har jag aldrig fått till det riktigt. Massor av platser mellan fyra och tio, men jag vann ett VM-silver för två år sen i klassen 40 år och uppåt. Två VM-brons har jag också – i lag.

Och EM?

– Där har jag som bäst en bronspeng i seniorsammanhang. Och så har jag vunnit Nordiska mästerskap minst 20 gånger. Senast i slutet av juli i år då tävlingen arrangerades i Finland.

Det senaste SM-guldet vann Bengt för en knapp månad sedan, i Strängnäs.

– Man slår ihop resultatet av en dags- och en nattetapp, och när det gäller den sista är det lite speciellt. Det gäller att vara kall och göra så få misstag som möjligt där ute i skogen.

Mörkrädd då?

Bengt skakar på huvudet. Nix, sånt fungerar inte inom radiopejlorientering.

Och om man nu läser detta, och blir sugen på att prova?

– Då går man in på pejla.se, som är Sveriges sida för radiopejlorientering. Där finns allt man behöver veta.

Kort om Bengt

Namnet Bengt: Från pappa Arnes andranamn.

Ålder: Fyller 48 i oktober.

Bor: I Storå.

Familj: Hustrun Maria samt barnen Erik (14) och Sara (11).

Djur: Massor i form av biodling. Dessutom lappska vallhunden Curry samt höns och tupp.

På arbetstid: Teknisk chef på Followit i Lindesberg.

På fritid: Svensk mästare i radiopejlorientering.

Dessutom: Politiker inom Miljöpartiet de gröna i Lindesbergs kommun.