Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är ständigt i farten

Edward Sandström är STCC-stjärnan som emigrerade. Örebroaren flyttade till Schweiz och kör mer racerbil än någonsin.
– Jag satsar fortfarande hundra procent på racingen, säger 31-åringen.

Annons

Edward Sandström slog igenom med dunder och brak för tio år sedan då han blev svensk juniormästare i JTCC.

2002 handplockades han av Volvos STCC-team och vann sitt första STCC-lopp redan premiärhelgen. Under säsongen blev det ytterligare tre segrar och totalt sju pallplatser vilket räckte till en imponerande fjärdeplats i mästerskapet.

En placering han för övrigt upprepade 2005.

Men 2006 svarade örebroaren för en av tidernas värsta STCC-krascher på Mantorp, totalskrotade bilen i 160 knyck och tvingades avbryta säsongen. Tiden i STCC var över.

2007 startade Edward ett eget team och redan första året blev han mästare i Porsche Carrera Cup.

Finanskris

Edward utvecklade ett samarbete med DTM-mästaren och Nascar-aktuelle Mattias Ekström och han flyttade även till Schweiz. Sandström bor bara knappt två kilometer från Ekström vid Bodensjön.

– Mattias och jag hade planer men det blev så dumt när finanskrisen kom. Just nu lever jag i ett vakuum och jag får se hur länge jag blir kvar i Schweiz, säger Edward.

2009 blev ganska rumphuggen men i år har Edward gjort internationell comeback. Han tävlar i EM-serien FIA GT3 för sportvagnar. Edward rattar en BMW Z4 med närmare 500 hästkrafter under huven. Bilen drivs av framgångsrika Schubert Motorsport där även Richard Göransson gjort flera inhopp.

Volleybollkompis

I GT3-mästerskapet tävlar man med två förare i två entimmarslopp varje tävlingshelg. Edward delar bil med den förre volleybollspelaren Patrick Söderlund, som till vardags är Europachef på EA Sports som distribuerar sportbaserade spel som Fifa och NHL. Det är också dataspelsjätten som finansierar tvåårsatsningen i sportvagnsserien.

Kraschade

– Patrick är lite äldre än jag men har bara tävlat i fem år. man kan säga att det är jag som lärt upp honom att köra racerbil, säger Edward.

Nu tävlar Edward nästan varje helg på kända banor ute i Europa, bland andra Silverstone i England, Paul Ricard i Frankrike och nu närmast Jarama i Spanien.

– Tyvärr satte jag bilen i räcket under kvalet i premiären på Silverstone så att vi missade det första loppet, Men i andra racet var vi nia, berättar Edward.

Men årets stora skräll levererade Edward i Nürburgrings klassiska 24-timmarslopp. När allt lokalt förhandssnack kretsade kring Richard Göransson slog Edward till och blev fyra i loppet som följde av flera hundra tusen åskådare på plats.

– En av mina största framgångar i karriären. Helt fantastiskt. Jag var den som fick ta mest ansvar i bilen och jag njöt genom hela racet även om jag säkert tappade fyra–fem liter vätska under mitt första pass då luftintaget i bilen täppts till. Jag hade kramp och feberfrossa när jag skulle försöka sova på natten, berättar Richard.

Då och då reser Edward hem till Sverige för inhopp i Carrera cup. Han slog till direkt med en seger på Knutstorp och i stadsloppet i Göteborg senast blev det en tredje- och en fjärdeplats.

Ligger bakom Poker

– Jag ligger sexa totalt trots att jag bara kört två av fyra deltävlingar. Jag får hoppa in när Peter ”Poker” Wallenberg står över, berättar Edward.

Trots all racing hinner Edward hälsa på kompisarna hemma i Örebro.

– Nu ska jag ut på Tisaren och fiska, säger han med andan i halsen.

Ständigt i farten.