Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir ÖSK:s nye assisterande tränare

ÖSK har gjort klart med en ny tränare som ska assistera Axel Kjäll från och med nu och de kommande tre åren.

Daniel Bäckström, 29, heter ÖSK:s nye assisterande tränare. Han kommer närmast från IFK Norrköping där han haft rollen som akademichef.

Bäckström har haft en nyckelroll i det framgångsrika samarbetet mellan IFK Norrköping och IF Sylvia samt även varit assisterande tränare för det svenska P97-landslaget.

När Sylvia åkte ur division 1 säsongen 2014 utsågs Bäckström till ny A-lagstränare samtidigt som han tog med sig stora delar av det U19-lag som han tränat i IFK.

2015 slutade Sylvia på sjätte plats i division 2 södra Svealand och 2016 blev det en tiondeplats i samma serie medan IFK tog SM-guld 2015 för att sedan bli trea 2016. Under den tiden slussades ett tiotal spelare till IFK:s A-trupp från ungdomsverksamheten.

Bäckström kom till Norrköping från Umeå där han som spelare var en ledargestalt på mittfältet. Han var lagkapten i både juniorlag och distriktslag. Bäckström spelade seniorfotboll ett par säsonger då han representerade Umedalens IF och Umeå FC. Ett trasigt knä förstörde den egna karriären och gjorde att han blev ledare istället.

I år återgick Bäckström till sina ordinarie uppgifter som ungdomsansvarig i IFK Norrköping. För några veckor sedan meddelade han på Twitter att han lämnar IFK för nya utmaningar. Den har han alltså hittat i ÖSK.

Bäckström gör sitt första träningspass med ÖSK redan under måndagen. Under hösten kommer Bäckström att jobba som assisterande tränare till Axel Kjäll och därefter kommer han att vara en av tränarna runt A-teamet i ytterligare tre år.

ÖSK meddelar också att rollerna i Axel Kjälls team inte nödvändigtvis kommer se ut som de gjort i år. Därmed är det inte helt hugget i sten hur Bäckströms roll exakt kommer se ut från 2018 och framåt.

– Klart är att han kommer vara en av flera tränare i Axel Kjälls team. Vi kommer jobba bort att vi ska ha en assisterande tränare, en målvaktstränare och så vidare. Vi vill jobba med flera tränare som ha ett integrerat samarbete, självklart med olika spetskompetenser. Exakt hur rollfördelningen kommer se ut sätter vi när vi vet hur konstellationen kommer se ut. Utöver att Daniel kommer bidra i A-teamet ska vi dra nytta av hans kompetens och erfarenhet som akademichef och tränare i pojklandslagen. Vi vill stärka arbetet runt vår akademi och utvecklingen avegna talanger och där kommer Daniel kunna bidra mycket, säger ÖSK:s vd Simon Åström i ett pressmeddelande.

Åström är nöjd med rekryteringen:

– När vi presenterade Axel pratade vi om att han är en av den nya generationens tränare, och där ser vi också Daniel. Trots sin unga ålder har han redan samlat på sig många erfarenheter från både klubblag och landslag. Han har en hög ambitionsnivå, är välutbildad, stark på analys och har en tydlig metodik i sitt arbete som kommer komma väl till nytta hos oss.

Daniel Bäckström säger i pressmeddelandet:

– Jag har en väldigt bra känsla av att vara på plats. Jag har haft bra samtal med Simon, Axel och Magnus Sköldmark, och det klubben vill bygga rimmar bra med mina egna ambitioner. Man har en hög ambitionsnivå och det ställer höga krav på hur vi ska jobba. Att få vara en del av ett modernt team och bidra till det arbetet har lockat mig väldigt mycket.

Även Axel Kjäll är nöjd med att få Bäckström som sin assistent:

– Jag har haft bra koll på Daniel sedan ganska lång tid tillbaka. När vi har pratat namn till vårt tränarteam har Daniels varit ett av de första som kommit upp. När jag och klubben har diskuterat Bäckström har vi sett honom som en långsiktig kandidat med utgångspunkt att han skulle kunna vara hos oss från säsongen 2018. Att han kunde komma loss redan nu är en stor bonus för oss, säger Kjäll i pressmeddelandet.

LÄS MER: (+) Nye ÖSK-tränaren var med på Norrköpings guldresa: "Ser likheter med Örebro"