Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han brinner för jobb och det lokala

 
Val 2014
Visa alla artiklar

NA:s serie om nya namn på valsedlarna fortsätter. Här porträtteras Sture Ekmark (V) som efter uppehåll valt att komma tillbaka till politiken.

Sture Ekmark är före detta åkerichaufför vars politiska engagemang började i Socialdemokraterna. Men han blev snabbt överlockad till Vänsterpartiet, eller Vänsterpartiet kommunisterna som det hette då.

Sture Ekmark har suttit i fullmäktige tidigare men har varit borta från politiken i ett tiotal år.

Det är engagemanget i lokala frågor och partikamraterna som fått honom att komma tillbaka.

– Jag tyckte jag var för gammal men det tyckte inte de, säger han med munter ton.

Han tycker att Alliansen står för ”sköt dig själv och skit i andra”.

– Man måste hjälpa varandra i stället, säger han och påpekar att samarbetsandan också är viktig för lösningar på lokala frågor.

– Genom samarbete kan man åstadkomma mycket med små medel.

Sture Ekmark är förhoppningsfull när det gäller Kopparbergs framtid.

Vad vill du göra åt Befolkningsminskningen i Ljusnarsberg?

– När bruket försvann visste ingen vad de skulle göra, men nu kommer nytt folk som visar vägen.

– Jag tror det håller på att vända för Kopparberg. På huvudgatan har vi numera bara en enda ledig affärslokal. Driftigt folk har flyttat hit, bland annat från Nederländerna. Men kommunen måste hjälpa till så att företagen kan blomstra.

På grund av befolkningsminskningen är Ljusnarsberg en liten kommun med bland annat rekryteringssvårigheter, h ur vill du hantera det?

– Det finns en framtidsanda men det måste till fler arbetstillfällen för att servicen ska kunna förbättras. Ett exempel värt att notera är att Securitas numera finns här eftersom det går bra för bryggeriet. Och polisen finns ju faktiskt här med kontor i kommunhuset.

Vad vill du göra för att förbättra folkhälsan i kommunen?

– Det har mycket med arbetstillfällena att göra. Om det inte finns arbete blir det en psykisk belastning som lätt leder till missbruk.

Hur kan man skapa fler jobb i Ljusnarsberg?

– Man måste skapa möjligheter och också ha förtroende för de företag som redan finns här så att de kan utvecklas, växa och anställa. Att försöka locka hit ett stort företag är nog dömt att misslyckas.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– Vi måste se varandra som människor och vi måste träffas som vi gör här på Bergslagsvallen i dag. Migrationsverket ser tyvärr inte till människan utan bara till statistiken. Ljusnarsberg tar hand om de flyktingar de har möjlighet till. De är inte en belastning utan en tillgång.

Läsarna anser att skolan, vården och omsorgen blivit eftersatta, vad vill du göra för att förbättra situationen?

– Vi måste kunna rekrytera bra och välutbildade lärare hit till Ljusnarsberg. Det är också en utmaning att få föräldrarna att stötta sina barn för där finns det brister. Det måste vi jobba med.

Sture Ekmark (V) är fyra på V:s valsedel i Ljusnarsbergs kommun.