Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han byggde sin egen härd

Han är från smedsläkten Möörk i Svartå och fick Lions stipendium under lördagen för allt arbete han lagt ner på att göra en smedja av kraftverket vid Laxån.

Bo Möörk föddes i Svartå 1935. Pappan var smältare i Lancashirebruket. Farfar var smältarmästare.

– Vi brukade vara i smedjan men det tyckte inte pappa om för han sade att vi förstörde skorna, säger Bo Möörk.

Minnena från barndomen är tydliga. Och att han skulle börja som smed, om än bara som hobby, i en egen smedja i Laxå var inte oväntat.

I Svartå jobbade mamma på syfabriken, Örebro sport och bil, med att sy bland annat militärmössor.

Slutade på Posten

Några syskon fick inte Bo Möörk och efter sjuårig folkskola och lumpen började han jobba på Posten i Karlskoga.

– Man skulle ju bära med sig postväskorna hela tiden men det gjorde ju inte jag. En kontrollör kom på mig tre gånger och sade till slut att jag var ”missanpassad i Postverket”. Så jag slutade.

Bättre gick det i Laxå 1956/57 när Bo fick jobb på Normans bensinstation.

– Ett väldigt trevligt arbete. Det fanns service och man fick träffa folk. Fast det var dåligt betalt, berättar Bo Möörk.

Träffade sin fru

Efter ett och ett halvt år blev han lärling hos rörfirman Gideon Persson. Han blev rörmokare och jobbade ungefär nio år. 1960 gifte han sig med Inger. Henne såg han för första gången under speciella omständigheter:

– Vi träffades egentligen i rondellen. Hon åkte förbi på cykel och en kastvind blåste upp kjolen. Kompisen som stod bredvid mig sa: ” Det gör inte ett dugg när det blåser”.

Samtidigt med rörmokarjobbet körde Bo mycket taxi på lediga stunder. Inger och Bo fick tre pojkar: Roger, Tore och Håkan. Alla jobbar i dag i firman Möörks Rör AB som startade 1970. I samband med detta hyrde företaget den nedlagda kraftstationen vid Laxån för att ha långa rör och avloppsdelar i.

– Redan då tänkte jag för mig själv att det skulle vara fint att ha en smedja där. Fast det var 40 år för tidigt.

Köpte kraftstationen

2008 köpte pensionären Bo Möörk kraftstationen vid Laxån av kommunen och en stor renovering startade. Nya fönster tillverkades och taket lades nytt.

– Jag har fått hjälp av mina pojkar och Gudmar Andersson, säger Bo och räknar upp flera namn som hjälpt till.

Utrustning till smedjan har han köpt in från olika håll. En del har skänkt maskiner och redskap. Smidesurser pågår hela tiden och intresset för smide är stort.