Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han cyklar till Phuket – för barnens skull

Med minsta möjliga packning ska örebroaren Calle Wollgård och tre av hans vänner cykla från Karlskoga till Thailand. De gör det för välgörenhet och Calle hoppas att de är framme till jul.

Calle Wollgård har aldrig cyklat särskilt långt.

– Nej, jag har inte cyklat Vätternrundan eller till Skåne eller något sådant. Senast man cyklade var väl i skolan, säger Calle om sina cykelerfarenheter.

Trots det har han bestämt sig för att cykla de 1 600 milen mellan Karlskoga och Phuket i Thailand.

– Jag fick en knäpp, förklarar Calle, som inte tycker att man ska krångla till saker och ting för mycket.

– Vi vill cykla dit och då gör vid det, fortsätter han.

Tillsammans med Christofer Johansson, Fredrik Jessen och Tomi Blumén ska Calle cykla runt halva jorden, genom 18 länder, för att samla in pengar till barnhemmet Muang Mai i Phuket. Det är också barnhemmet som är resans mål.

Under hösten 2011 genomförde han och några andra vänner en 90 mil lång promenad från Thailands huvudstad Bangkok till samma barnhem på semesterön Phuket. Syftet med promenaden var den samma då som nu och den gången samlade Calles gäng in en kvarts miljon kronor till barnhemmet.

Calle tycker att kampanjen blev en sådan framgång att han ville göra något igen.

– Men vi behövde höja ribban lite, berättar han.

Då föddes idén att cykla från Karlskoga hela vägen till barnhemmet. Den 29 mars i år beräknar Calle att de ska påbörja sin resa.

Förberedelserna har pågått sedan i april förra året så Calle har lagt ned ett år på noggrann researsch.

– Jag har lärt mig av personer som gjort liknande resor. Vad man bör tänka på och så, förklarar han.

Calle har planerat rutten de ska färdas och han delar upp den i etapper om åtta mil. Men han tycker inte att resan ska vara för uppstyrd ändå. Han håller öppet för vilodagar och räknar med oplanerade händelser som försenar resan, exempelvis ett oväder.

– En dag kanske vi cyklar sex mil någon annan dag nio mil.

Färden kommer att gå genom Europa mot Turkiet. Sedan vidare via norra Iran och genom bland annat Turkmenistan och Uzbekistan. Den längsta delen i ett och samma land är den genom Kina. Sträckan i Kina utgör 578 mil och det är en tredjedel av hela resan.

Via Laos kommer de in i Thailand och där väntar 180 mils cykling innan de kommer fram till Phuket och barnhemmet Muang Mai.

Att Calle har valt att donera pengarna som de får in från sponsorer och välgörare till barnhemmet beror på att han själv arbetat som volontär där tidigare.

– Jag har bra kontakt med dem och jag vill hjälpa dem.