Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han fortsätter leda ÖSK – men Jasmin helt nytt namn

ÖSK Fotboll bantar sin styrelse. Men Björn Åqvist fortsätter som ordförande.Det är valberedningens förslag inför kommande årsstämma.

Annons

(UPPDATERAD kl 10.15)

ÖSK är inne i en utvecklingsfas. Det kommer nu också att få genomslag i den formella ledningen. Inför bolagets och föreningens årsmöte har valberedningen presenterat ett förslag där antalet ledamöter i styrelsen bantas.

– Tanken är att styrelsen framöver ska kunna jobba mer effektivt. Med en mindre grupp så blir det mer hanterbart, förklarar Eva Swedberg, sammankallande i valberedningen.

Styrelsen krymper från elva till sju personer. Men ordföranden blir densamme som de senaste tio åren.

– Björn Åqvist har tackat ja till ett år till. Vi ser det som en styrka i och med att hans samarbete med Simon Åström, som är relativt färsk vd, fungerar mycket bra, säger Eva Swedberg.

Sammansättningen präglas av både kontinuitet och nytänkande. Förra landshövdingen Rose-Marie Frebran till hör en av de mer erfarna som blir kvar i ledningen medan Jasmin Benca är ett helt nytt namn.

– Han är ung och jobbar på Örebro läns idrottsförbund med en spännande utbildning i bakgrunden inom kommunikation. Tanken är att han ska ha lite extra fokus på frågor mot privatpersoner och medlemmar, berättar Eva Swedberg.

27-årige Jasmin Benca kom som elvaåring till Sverige från Bosnien. Han är hedrad över erbjudandet att ta plats i styrelsen:

– Jag blev väldigt förvånad men tycker det ska bli jättespänande.

Varför så förvånad?

– Min bild av en svensk idrottsstyrelse var att den består av gamla dinosaurier. Nu ska jag, en ung invandrarkille, in i ett sånt sammanhang. Men det visar väl att det är nya tider och nya förutsättningar.

– Jag ser faktiskt fram emot det så mycket att jag står och hoppar av iver över att få komma igång. 

Jasmin Benca har under flera år varit ideell ledare i ÖSK Ungdom. Till vardags ansvarar han för idrottens integrationsfrågor på länsidrottsförbundet. Och det är något han hoppas få nytta av i ÖSK-ledningen också.

– Mitt mål är att göra ÖSK till en bättre samhällsaktör. Alla som bor i Örebro ska kunna känna stolthet för vad klubben står för, säger han.

Valberedningen har under vintern ägnat mycket tid åt att höra sig för bland många olika människor vilka förväntningar och förhoppningar det finns på en allsvensk klubb som ÖSK.

– Utifrån detta tycker jag vi fåt fram en kompakt och stark styrelse som kan jobba framåt för vår vision, säger Eva Swedberg,

Så här är förslaget på ny styrelse i sin helhet:

Ordförande: Björn Åqvist, ett år (ordförande väljs alltid på ett år).

Ledamöter två år: Per Gawelin (omval), Efwa Nilsson (omval), Jasmin Benca (nyval).

Ledamöter ett år kvar: Lennart Larsson, Rose-Marie Frebran, Kent Norström.

Ledamöter som avgår: Dennis Dicksen, Patrik Hjalmarsson, Åke Strid, Lars Bolin, Leif Lundell, Camilla Söderwall och Peter Ahlstrand.

Styrelserna är numera densamma för både aktiebolaget och föreningen med den skillnaden att i aktiebolaget väljs samtliga på endast ett år.

Års- och föreningsstämman hålls torsdag den 10 mars på Scandic Grand hotel i Örebro med start klockan 17.00. Där kommer även tränare och spelatrupp att närvara.

Läs mer om Jasmin Benca i lördagens NA, papperstidningen eller köp den samma dag som e-tidning här intill.