Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han gör politik av kristna värderingar

 
Val 2014
Visa alla artiklar

NA:s serie inför höstens kommunalval fortsätter. Nu har turen kommit till 40-åriga Markus Lundin som varit politiskt aktiv i Kristdemokraterna i drygt ett år.

För nio år sedan flyttade Markus Lundin (KD) till Lindesberg från Göteborg för att komma närmare naturen. Han arbetar som elkonsult i Örebro och bor på landet utanför Lindesberg tillsammans med fru och ett barn.

Landsbygdens överlevnad är en ständigt aktuell fråga. En levande landsbygd med bra samhällsservice, som affärer, skola och kommunikationer, ställs mot utflyttningen och dess konsekvenser. Vilken landsbygdspolitik vill du driva?

– Jag vill ha en levande landsbygd där det finns bra skolor, affärer och infrastruktur. Just nu jobbar vi i (KD) för tågstopp i Vedevåg, exempelvis. Vi måste skapa förutsättningar så att det går att bo kvar på landet, exempelvis genom att stötta dem som driver små företag.

Bostadsbristen är en stor fråga på många platser i landet och även i Lindesberg. Vem ska ta ansvar och vad vill du göra?

– Prio ett är att bygga lägenheter i Lindesberg. Det bor många äldre i hus i dag som skulle vilja flytta till centrala lägenheter. Vi måste få lite rotation så att vi kan behålla barnfamiljerna. Det finns väldigt få hus till salu i dag. Ansvaret för att få i gång bostadsbyggandet ligger mycket hos kommunen som bör hjälpa till och stimulera privata aktörer. I dag blir det ofta överklagan med långdragna processer, det måste vi få ordning på.

Det har blåst rejält kring stadsnätet i Lindesberg. Kostnaderna blev höga. Var står du i den här frågan?

– Detta var före min tid. Jag tycker att det var en felsatsning av kommunen, det blev höga kostnader och sedan sålde man till underpris. Det hade varit bättre att släppa in de etablerade aktörerna från början.

Arbetslösheten är hög. Hur kan man skapa fler jobb i Lindesberg?

– Vi måste verka för att behålla de företag som finns här. Dessutom skulle vi behöva fler medelstora företag som kan växa. Det finns mycket markyta i kommunen som vi skulle kunna erbjuda billigt till företag, fler företag bidrar till fler jobb. Vi ska göra det enklare för folk att starta företag genom exempelvis startbidrag. Vi bör även fråga befintliga företag om de har behov av något specifikt och hjälpa dem att anställa arbetssökande med bidrag. Har man väl fått in en fot på företaget kan det leda till ett fast jobb.

Många läsare är kritiska till dagens invandring- och asylpolitik, hur tycker du att man kan göra den bättre?

– Min ståndpunkt är att vi ska hjälpa asylsökande. De kommer inte hit för att de har lust, de flyr från någonting. Men många boenden är dåliga i dag i Sverige. Det är för många privata aktörer som håller nere standarden för att tjäna pengar. Jag tycker att vi borde ta mer hänsyn till kulturella och religiösa olikheter när vi placerar de asylsökande på boenden, för att undvika onödiga konflikter. I dag tar det även för lång tid innan de får ett besked om de får stanna eller inte, många har varit här i flera år. Om man inte vet om man får vara kvar vågar man inte satsa och bli integrerad i samhället.

Läsarna anser att skolan, vården och omsorgen blivit eftersatt, vad vill du göra för att förbättra situationen?

– Vi ska inte lägga ner några skolor utan behålla dem som finns i kommunen i dag. Vi måste få upp statusen för läraryrket genom exempelvis högre löner, högre lärartäthet och minskade barngrupper. De som arbetar inom äldrevården har väldigt pressade arbetstider i dag. De behöver mer tid att ägna sig åt de äldre. Jag tycker att LOV är bra.