Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ska inte förbjudas

Annons

Först plockades Tintin bort. Sedan plockades Tintin tillbaka i bibliotekshyllorna. Historien fick snabbt ett bra slut.

Den konstnärlige ledaren för barnbiblioteket på Kulturhuset i Stockholm fattade beslutet att rensa ut alla album med seriefiguren Tintin. Han hade sina skäl.

Belgaren Georges Remi, ”Hergé”, skapade Tintin i slutet av 1920-talet. I ett av de första albumen befinner sig den lintottade äventyraren i Kongo. Skildringen av kongoleserna är brutalt rasistisk, både i bild och text.

I flera länder har ”Tintin i Kongo” varit föremål för rättsliga processer på grund av rasism. I Storbritannien slutade det med att seriealbumet måste förses med en varningstext.

Den som läst Tintin i Kongo och andra album som Blå Lotus där kineser och japaner skildras, vet att kritikerna har rätt. I Belgien friades Kongo-albumet av domstol med motiveringen att den tillkommit i början av 1930-talet, i en annan tidsanda. Vi vet i dag vart den tidsandan ledde. Innan Förintelsen i Europa hade kongoleserna utsatts för folkmord under den belgiske kung Leopolds styre.

Rasism tar sig olika uttryck. Den kan stå i lagen, som under apartheid i Sydafrika. Den kan vara öppen, som under raskravallerna mot afrikanska flyktingar i södra Italien för några år sedan. Och den kan vara försåtligt smygande som i böcker.

Det finns massor av vidriga åsikter som klätts i ord av skickliga författare. Det finns verk skrivna för tusen år sedan som behåller sin giltighet. Och det finns verk som speglar tidsandan. Som Tintin.

Attityderna i Kongo-albumet ska bekämpas. Men inte genom att hindra barn att läsa dem. Det förbjudna har alltid en lockelse, och vuxnas ”omsorg” får ofta motsatt effekt. Dessutom är barn bra mycket klokare än vad många fördomsfulla vuxna inser.

Böcker ska inte brännas och böcker ska inte förbjudas. Däremot ska de ifrågasättas. Tintin precis som Astrid Lindgrens skildring av Pippi Långstrumps pappa.

Annons