Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tror på delandets ekonomi i vardagen

Vi kan dela länkar på internet. Men människor kan också dela resor, boende, kläder, verktyg – och kunskap.

Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen, befinner sig mitt i en internationell rörelse som på svenska kan kallas delandes ekonomi. Rörelsen växer explosionsartat, och har av Time Magazine lyfts fram som en av de tio idéer som kommer att förändra världen, det vill säga vårt sätt att leva, arbeta och konsumera.

Skjutsgruppen bildades för sex år sedan, och är ett sätt att skapa kontakter för samåkning via sociala medier. Att människor som ska åt samma håll delar på ett fordon är ett konkret och vardagligt exempel på hur delandes ekonomi kan fungera. När tågen stannar eller ett askmoln stoppar flygtrafiken blir intresset för alternativ extra stort.

Men tankarna stannar inte vid samåkning. I det europeiska nätverket Ouishare ser Mattias Jägerskog hur intresset för delande växer i många olika grupper. Han var med och arrangerade Ouishares första festival i Paris i våras, och såg både kostymer och dreadlocks bland de 600 deltagarna.

Motivationen och intresset är extra stort i länder där ekonomin kapsejsat, som Spanien och Grekland. Precis som under askmolnet kan delandet bli en viktig utväg på olika nivåer under en pågående kris. Men Mattias tror på en attitydförändring även i vardagen. Han har läst media- och kommunikationsvetenskap och vet mekanismerna bakom hur trender och reklam ska få oss att konsumera mer.

– Jag jobbar en del med ungdomar, och jag brukar påminna om att det är andra saker som gör dig värdefull, inte din mobil.

Ägandet blir lätt en del av vår identitet, men Mattias tycker att vi ska tänka efter: Vad är det jag egentligen vill åt med att köpa något?

– Är det ägandet eller tillgången? Bara för att jag ibland vill använda en bil eller en borrmaskin, måste jag äga en själv?

Många tycker nog att det är skönt att ha sina egna saker och slippa anpassa sig och vara beroende av andra …

– Men vad är oberoende? Vi binder oss till våra saker också, invänder Mattias vänligt.

Som vardagsexempel tar han just en borrmaskin, som kanske används sammanlagt tio minuter under ett helt liv. Varför inte köpa verktyg tillsammans med andra och dela? Själv delar han till exempel grill med grannarna. Efter konferensen i Paris reste Mattias runt i Europa och skaffade boende hos privat personer via Airbnb (se faktaruta). Genom att inte lägga pengar på dyra prylar, resor eller hotellrum går det att leva billigt. Mattias har till exempel råd att jobba ideellt med Skjutsgruppen tre dagar i veckan.

Det här sättet att tänka kan verka som rena mardrömmen för tillväxtekonomer. Men Mattias uppfattning är klar: Naturresurserna är ändliga, de kommer att ta slut en dag. Men han pratar inte om domedagen eller kollaps.

– Det finns hopp och när kreativitet uppmuntras så kommer det massa roliga lösningar. Det är vad vi ser hända just nu.

Inom Skjutsgruppen ordnades till exempel en buss som körde till Spanien under askmolnet. Nu i sommar skapas festivalskjutsar och sommarresor.

– Inget är toppstyrt, allt drivs från folks egna idéer, säger Mattias.

Delandes ekonomi är varken marknads- eller planekonomi. Mattias återkommer också till att alla inte behöver dela på samma sätt. Delandet är inte bara billigare och bättre för miljön, det är också roligare, tycker Mattias. Kontaktnät som Skjutsgruppen har en viktig funktion för att ta steget att dela saker med folk man inte känner.

– Det är ett sätt att hamna utanför sin uppbyggda bubbla. Jag tror inte att vi människor är uppdelade i olika typer, vi är alla sociala varelser som klarar det här. Vi har en stark folkrörelsetradition i Sverige, vi har gjort det här förut.

Han pratar om vikten av dialog för att få balans mellan individ och grupp. Just dialog tror Mattias att vissa folkrörelser har tappat lite längs vägen.

– Gruppen är jätteviktig för att den utgörs av massa härliga individer, individer som behöver bli sedda och hörda. Där finns ett du och ett jag som tillsammans blir ett vi. Har jag själv valt att vara med och dela så blir det en fantastisk grupp.

Värderingarna bakom att dela blir också ett alternativ i tider då samhällsklimatet hårdnar, där ekonomisk kris gör att människor grupperar sig i ”vi och dom” och främlingsfientligheten ökar.

– Vi har vandrat rasismens väg tidigare i Europa, och vi vet att det är fel svar på vad som händer. Ouishare ger andra svar. Ett av dem är att vi inte sluter oss utan öppnar upp. På en lägsta nivå handlar det om att dela fordon, men på ett annat plan handlar det om en tankerörelse, en attitydförändring.

Och så tillägger han:

– Kanske kan vi på sikt dela på jobben också?

FAKTA: Så fungerar Skjutsgruppen

Ideell samåkningsrörelse med 30 000 användare via Facebook, Twitter och andra sociala medier.

Carpool Europe skapades 2010 som en internationell gren av Skjutsgruppen för resor i Europa.

I Örebro och många andra orter finns lokalgrupper för samåkning och i oktober firar rörelsen ”Samåkningsdagen”.

Bilar är det vanligaste, men det kan vara andra fordon, som till exempel buss, båt.

Just nu pågår arbetet med att bygga en webbtjänst med bättre sökfunktioner som ska släppas i sommar.

De 200 000 kronor som programmeringen får kosta har samlats in från användarna själva och sponsorer.

Gruppen har också en ideell förening, som hanterar ekonomi och administration.

Dessutom finns en arbetsgrupp på 50–100 personer, som jobbar ideellt i olika sammanhang.

FAKTA: Så fungerar delandets ekonomi

Kallas också collaborative consumption, samverkanskonsumtion. Man talar också om peer2peer-marknad, alltså varor och tjänster från individ till individ.

Rachel Botsman är en av de mest inflytelserika personerna på området. Hon har bland annat skrivit boken: ”What’s Mine is Yours: How Collaborative Consumption Is Changing The Way We Live.

Fler sätt att dela:

El: Sätt upp en solpanel på taket och skicka tillbaka överskottet i elnätet.

Tid: hinnerdu.se, knyter ihop privatpersoner för småtjänster, som kattvakt, borra ett hål i väggen eller montera en Ikeamöbel.

Boende: Airbnb.se, logi hos privatpersoner i 32 709 städer.

Hembyte.nu, nätverk för att byta semesterbostad. Mer än 46 000 objekt i 153 länder.

Gästfrihet: Couchsurfing.org, låna eller låna ut din soffa, har 4,8 miljoner medlemmar i 246 länder.

BeWelcome.org, träffa lokalbor i hela världen.

Hospitality Club, guidning, boende och så vidare i 226 länder.

Överblivet:   Bjussa.se, en ideell sajt för att skänka bort saker du inte längre behöver.

Kläder: I Danmark finns till exempel butiken Resecond där man kan byta en klänning mot en annan.

Kunskap: Wikipedia.org, webbaserat uppslagsverk med innehåll som utvecklas av sina användare.

Fotnot: Några av nätverken är ideella, andra kostar pengar.