Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill hålla liv i ytterområdena

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Den nyexaminerade läraren Erik Dahlberg valde Kristdemokraterna när han av en tillfällighet fick en plats i barn- och utbildningsnämnden i Laxå.

 – Jag sympatiserar mycket med kristemokraterna och har alltid varit mer höger än vänster, säger Erik Dahlberg.

Det började med att Eriks granne, som är aktiv i Kd, frågade om han kunde ta en vakant plats i barn- och utbildningsnämnden.

– Jag hade inga ambitioner att bli politiker, säger han och berättar att det var engagemanget för skolfrågor som fick honom att tacka ja.

I våras blev han färdig lärare och till följd av det nya jobbet på Centralskolan i Laxå kan han inte sitta kvar i nämnden. Inför valet står han som sjunde namn på kristdemokraternas lista, inom oppositionen, i Laxå.

Hur ska Laxå kommun få en budget i balans?

– Man är på rätt väg nu, med att spara, och man måste få mer invånare i kommunen. Laxå har några av de högsta skatterna i länet, kanske går det inte att sänka dem nu för ekonomin är redan ansträngd, men man kan fundera på det för att få in fler invånare. Om någon vill flytta från Örebro till landet och jämför skatten så lockar det inte direkt. Det finns andra möjligheter att locka invånare, kommunen skulle kunna ge bort tomter. Det får man förstås kalkylera på och då måste det innebära ett kontrakt att de som flyttar hit bor kvar och betalar skatt. Tomterna är inte så mycket värda ändå. Kommunen kan också bjuda på att dra in vatten och el.

Hur ser du på kommunens landsortsskolor?

– Jag tycker man ska ha kvar dem för att kommunen ska kunna leva och utvecklas. Det måste förstås finnas tillräckligt med barn men det är bättre att barnen får åka hit än att man flyttar skolan, det kan i alla fall vara en tillfällig lösning. Man kan också till exempel kontakta Mullhyttans skola där det går många barn och fråga om några vill gå i Hasselfors. Tyvärr är det redan beslutat att flytta skolan och finns inte mycket att göra.

Vad väger tyngst, naturområden eller vindkraft?

– Naturområden. Generellt är jag emot vindkraft. Något man får bidrag för från staten tycker jag inte man ska hålla på att bygga. Det är bra att man satsar på vindkraft men det ska kunna stå på en egen ekonomisk plattform och vi ska inte bygga för sakens skull. Naturen är det Laxå har att erbjuda folk som flyttar hit, vi ska inte ta bort det. Många vill ha vindkraft men ingen vill ha den på sin bakgård. Jag tycker det finns bättre förnybara energikällor, jag är för kärnkraft i så fall.

Hur ska Laxå centrum utvecklas?

– Det är fint som de gjort det. Jag tycker inte man ska satsa för mycket resurser på att fixa centrum, jag tror inte det gör så stor nytta. Det finns också centrum i Hasselfors och de andra ytterområdena man kan satsa på.

Nytt namn på valsedeln 2014

Namn: Erik Dahlberg

Bor: Hasselfors

Ålder: 33 år

Gör: Ska till hösten börja arbeta som klasslärare på Centralskolan i Laxå för årskurs fyra.

Familj: Fru och två barn, 3 år och snart 1 år.

Fritidsintresse: Jogga och träna. Pysslar gärna i trädgården. Har ett fotbollsintresse och håller på Hammarby.

Erik har fått svara på fyra frågor som berör aktuella ämnen i Laxå. Frågorna är utformade med hjälp av läsarna.

Bland annat användes den valundersökning som NA har gjort gemensamt i hela länet, samt valenkäten i Sydnärke.

Frågor:

Hur ska Laxå kommun få en budget i balans?

Skolornas placering har varit en het fråga i kommunen under lång tid. Hur ser du på Laxås landsortsskolor?

Bygget av flera nya vindkraftsparker i Laxå kommun utreds just nu, några i känsliga naturområden. Vad väger tyngst, naturområden eller vindkraft?

Hur ska Laxå centrum utvecklas?