Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelskammaren Mälardalen: När Yrkehögskolan växer måste alla mobilisera

Annons
Många av Yrkeshögskolans lärare är hämtade direkt från arbetslivet. Kajsa Nilsson, 37 år, är från Bromölla. Kajsa arbetar som lärare på Yrkeshögskolan i Kristianstad. 2016 deltog hon i  finalen av Årets Konditor.

Yrkeshögskolan, YH, är en förhållandevis snabb och effektiv utbildningsform som bygger på arbetsgivarnas efterfrågan. 9 av 10 har jobb ett år efter examen enligt Myndigheten för Yrkeshögskolan. Därför välkomnar vi satsningen på ökat antal utbildningsplatser, men vi ser också utmaningar som vi måste lösa tillsammans.

Antalet årsplatser kommer öka med cirka 45 procent till 2022, från 28 400 till 44 000 årsplatser. Sett till antal studerande förväntas yrkeshögskolan växa från dagens 50 000 till 70 000 studerande.

Problemet är att antalet är alldeles för lågt inom vissa utbildningar, framför allt de som kräver gymnasiekunskaper i teknik och matematik.

Inför utbildningsstarten i höst och våren 2019 har Myndigheten för yrkeshögskolan tagit emot 1 208 ansökningar, vilket motsvarar cirka 129 000 utbildningsplatser. Av dessa beviljades 525 utbildningar. Det innebär den högsta beviljandegraden någonsin, 43 procent, men det krävs en insats för att ta till vara på möjligheterna med den snabba expansionen. Nu är rätt läge att kavla upp ärmarna och hjälpas åt.

Antalet behöriga sökande per plats till YH enligt senaste statistiken är 1,9 vilket är en minskning från tidigare år. Problemet är att antalet är alldeles för lågt inom vissa utbildningar, framför allt de som kräver gymnasiekunskaper i teknik och matematik. Det innebär att alla platser inom YH inte nyttjas. En del i lösningen är att få fler sökande och då måste vi öka kännedomen om YH.

Det som är specifikt för YH är den starka kopplingen till arbetslivet

Utbildningsanordnarna måste bli bättre på att informera och marknadsföra sina utbildningar för att öka antalet sökanden. Givetvis har skolan, inte minst studie- och yrkesvägledarna en viktig roll här, men så många som möjligt behöver sprida kunskap om YH.

Men det räcker inte. Det som är specifikt för YH är den starka kopplingen till arbetslivet. YH är en högre yrkesutbildning där många av lärarna är hämtade direkt från arbetslivet och en förutsättning för att en yrkeshögskoleutbildning ska bli beviljad ska det finnas ett styrkt behov av den efterfrågade kompetensen. För arbetsgivarna, varav nästan hälften har problem att få tag på rätt kompetens, är YH rena guldgruvan.

Arbetsgivarna måste ta emot praktikanter, så kallade LIA (Lärande i Arbete).

Arbetsgivarna behöver bli bättre på att identifiera sina kompetensbehov på ett par års sikt och förmedla dem till en aktör som har kontakter med både andra arbetsgivare och utbildningsinstanser.

Arbetsgivarna måste ta emot praktikanter, så kallade LIA (Lärande i Arbete). Det är oerhört viktigt och kan också vara början till en anställning. 9 av 10 arbetsgivare uppger att de som studerar på YH har den efterfrågade kompetensen. Enligt rapporten ”Studerandes sysselsättning 2016” får hela 51 procent av praktikanterna jobb på samma arbetsplats som de gjort sin LIA på.

På lång sikt ska vi lösa kompetensförsörjningen. Tillsammans!

Som företrädare för näringslivet har vi på Handelskammaren Mälardalen drivit frågan om en ökad satsning på YH i flera år. Nu när det är verklighet kommer vi att ta vårt ansvar genom att uppmana och påminna våra medlemsföretag i Västmanlands län och Örebro län om möjligheter med YH och vikten av att erbjuda LIA-platser. Vi vill också uppmana skolorna att lyfta möjligheterna med YH. På kort sikt ska vi fylla utbildningsplatserna på de 39 utbildningar som redan är igång eller startar till våren i Västmanlands och Örebro län.

På lång sikt ska vi lösa kompetensförsörjningen. Tillsammans!

Jenny Emerén

vd Handelskammaren Mälardalen

Maria Granberg

kompetensförsörjningsstrateg, Handelskammaren Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons