Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handlingsförlamningen är farlig

SVT:s Uppdrag granskning reste till Högfors och Mossgruvan, norr om Kopparberg. Fattiga romska familjer från Bulgarien har hittat billiga bostäder. Det är inte världens högsta klass på deras bostäder, men ändå tak över huvudet. Andra kommer dit och ställer sina husvagnar. En del av dem livnär sig på att tigga. Andra plockar bär.

Men så finns också avarterna. De som bor i husvagn uträttar sina behov lite här och var i skogen. Det kan också bli lite av sådana grannfejder som det kan bli när människor inte talar samma språk och inte förstår varandra. Det finns också exempel på rena olagligheter. Ett hus har ockuperats. Folk har kört omkring i oskattade/obesiktigade bilar. Som av en tillfällighet kom polisen på besök just när Uppdrag granskning hade sitt filmteam på plats.

Men det mesta verkar ramla mellan stolarna. Jodå, polisen noterade ett fordon som hade körförbud just när Uppdrag granskning var på plats. Särskilt upprörande är det naturligtvis att ett hus har ockuperats. Polisen lade först ner utredningen, men har de senaste dagarna återupptagit den. Det rättsliga läget kan visa sig oklart. Huset ägs utan tvekan av ett par som bor i Schweiz. Men marken – och några intilliggande byggnader – ägs av en man från Bulgarien.

Familjen som bor i huset säger att den betalar hyra. Är det ”hyresvärden” som begått en brottslig handling? Eller är det familjen som bor i huset och som anser sig ha fått rätten att hyra en bostad? Under alla omständigheter: Ägarna till huset måste naturligtvis få rätt till sin egendom.

Vi ska också vara ärliga med beskrivningen av området. Det är inte så att all nedskräpning kom med romerna. Det har tidvis varit stökigt i exempelvis Mossgruvan långt innan dess.

Nu finns det två saker att påpeka: 1. Ett lagbrott är ett lagbrott, oavsett om det begås av en rom från Bulgarien eller en svensk från Högfors. Att skräpa ner eller uträtta sina behov i naturen är inte prioriterade brott, om vi exempelvis ser på straffskalan. Men även små brott kan ödelägga stämningen i en liten by i Bergslagen. Och för husägarna som fått sitt hus ockuperat är det självklart en grov kränkning. 2. I sak borde många av de praktiska problemen vara möjliga att lösa. Men det kräver samverkan. Det kräver alltså att aktörerna gör saker gemensamt, i stället för att nästan demonstrativt låta bli att göra något.

Polisen har ett valspråk som passar utmärkt för att beskriva vad som behöver göras i Högfors och Mossgruvan: Att skydda, hjälpa och ställa till rätta. Just det är vad som behövs i det här fallet. Men självklart vilar inte hela ansvaret på polisen.

Det är uppenbart att myndigheter måste visa större närvaro i Högfors och Mossgruvan. Och ett av huvudproblemen är nedskräpningen. På andra håll i landet anlitas pensionerade poliser för att kolla återvinningsstationerna. Varför inte i Mossgruvan? Kraven på ordning och reda är naturligtvis berättigade. Och handlingsförlamning är direkt farlig.