Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hansson: "Jag ska bilda en stabil majoritet"

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det preliminära resultatet visar att det är helt jämnt mellan de båda blocken.Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har i dagsläget 20 mandat. Lika många mandat har allianspartierna och Miljöpartiet tillsammans.

Det innebär att Sverigedemokraterna just nu ser ut att bli vågmästare, med sina fem mandat.

Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande, är inte nöjd med sitt partis resultat - i dagsläget ett tapp på fyra mandat.

– Vi är inte nöjda, men framförallt är vi skrämda av Sverigedemokraternas framgång. Nu ligger utmaningen i att hitta en majoritet som redo att fortsätta leda kommunen.

Hur ska ni lösa majoritetsfrågan?

- Det är någonting vi måste ta kontakt med de andra partierna om och givetvis diskutera internt inom partiet, säger Katarina Hansson.

- Mitt uppdrag är tydligt. Jag ska bilda en stabil majoritet som kan ta ansvar för kommunens fortsatta utveckling. Utan Sverigedemokraterna som samarbetsparti eller vågmästare.

De preliminära siffrorna visar att valdeltagandet blev 83,7 procent - en ökning med 1,4 procent jämfört med valet 2010.

Se den preliminära mandatfördelningen i tabellen nedan.

S: 18 (-4)

M: 8 (+-0)

SD: 5 (+3)

FP: 5 (+2)

C: 3 (+-0)

KD: 2 (-1)

MP: 2, (0)

V: 2  (0)