Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hänsynslös jakt på lodjur

Den första mars ger landets länsstyrelser klartecken till en ren nöjes- och troféjakt på våra lodjur. En jakt där tusentals jägare utrustade med motorfordon och skarpa hundar spårar och ringar in djuret. När bytet väl är lokaliserat släpps hundarna på det flyende lodjuret. En hänsynslös jakt där jägaren kan följa lodjurets flykt i realtid via hundarnas gps-sändare och actionkameror. Då kattdjur inte är uthålliga så söker den rädda sitt liv genom att klättra upp i ett träd och blir därmed en enkel måltavla för en jägare vars enda syfte med jakten är att få stoltsera med skinnet av ett rödlistat djur.

Till skillnad mot allt annat vilt är det fritt fram att jaga vårt fridlysta lodjur under dess parningstid. Risken är också stor att honan åtföljs av ungar som fortfarande är beroende av henne för sin överlevnad. Ett etiskt dilemma som myndigheten löser genom att rekommendera jägaren att skjuta ungarna före lodjurshonan.

... hur stor empati har en jägare som med berått mod utsätter ett lodjur för extrem stress ...

I år tillstyrker Jämtland och Västerbotten även användandet av fällor. Detta trots att undersökningar visar att ett fällfångat lodjur utsätts för ett ofantligt lidande. De lodjur som tidigare skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt har i många fall haft skadade klor, tänderna har varit avbrutna och träflisor har påträffats i magen.

Således kan den tillbakalutade jägaren förlita sig på ett jaktmedel som jagar dygnet runt. Fällan ska visserligen vittjas två gånger per dygn. Om det görs eller inte är upp till jägarens samvete. Och hur stor empati har en jägare som med berått mod utsätter ett lodjur för extrem stress, innan han öppnar luckan på fällans ovansida och trycker av vapnet för att göra slut på dess liv.

Sedan ett tiotals år tillbaka pågår det en systematisk decimering av rovdjur norröver. Bland länen sticker Jämtland ut med sina frekventa skyddsjakter. Även i södra Sverige tillåts en omfattande jakt trots att varje lodjur är värdefullt för återetableringen av stammen där den har varit utrotad under lång tid. Sammanlagt har landets länsstyrelser i sina jaktbeslut meddelat att 83 lodjur ska skjutas!

... trots generös licens-och skyddsjakt, har den illegala jakten ökat lavinartat på senare år ...

Trots att historien visar att lodjuret är mycket jaktkänsligt och att kunskapen om genetiken är begränsad så tillåts alltså jakt även i det tänkta spridningsområdet söderöver. Det svenska lodjuret har inte något större genetiskt utbyte med sina artfränder i öst. Vår lodjursstam på runt 1100 individer betraktas som liten ur ett bevarandeperspektiv. Enligt sakkunniga genetiker behöver vi ha mellan 3000 till 4000 lodjur för ett långsiktigt artbevarande.

All forskning visar att jakt inte ökar acceptansen. Tvärtom, trots generös licens-och skyddsjakt, har den illegala jakten ökat lavinartat på senare år, inte sällan med inslag av djurplågeri. Forskare uppskattar att över ett hundratal lodjur årligen faller offer för illegal jakt.

Att Sverige bedriver licensjakt på ett rödlistat djur som internationellt klassas som mycket skyddsvärt är anmärkningsvärt. En ren troféjakt där jägaren får behålla skinnet som ett mandomsbevis av en jakt som bedrivs med ytterst brutala metoder.

Sverige praktiserar numera en rovdjurspolitik vars mål är att hålla våra rovdjursstammar på lägsta möjliga nivå. Myndigheternas oförmåga att stå emot jaktlobbyism äventyrar vårt lands skyldighet att leva upp till ingångna internationella avtal som ska säkra långsiktigt livskraftiga rovdjursstammar.

Christina Lindberg

skådespelare/journalist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel