Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hantverkare lurade dement på nära 70 000 kronor – döms till fängelse

En 47-årig man hemmahörande i Stockholmsområdet lurade en dement kvinna i 90-års åldern att han utfört ett större hantverksarbete åt henne som han aldrig gjort. Nu döms han till fängelse för bedrägeri.

Enligt tingsrättens dom inträffade händelsen i november 2013. Kvinnan äger en villa i Örebro. Mannen delade under perioden ut flygblad i området där han erbjöd hantverkartjänster, han kom då i kontakt med kvinnan.

Enligt en faktura som mannen har utfärdat ska han bland annat ha sanerat fukt på vinden, tagit bort mögel och tätat taket. I fakturan på 68 750 kronor ingick också inköp av material, avfuktning och städning.

Mannen ska sedan ha kört kvinnan till hennes bank där hon förde över beloppet till hans konto. Den dementa kvinnan har en god man som sköter hennes ekonomi, i december 2013 upptäckte denne att en större summa pengar hade flyttats från kvinnans konto och gjorde då en polisanmälan.

47-åringen uppger att han inte uppfattade kvinnan som dement eller sjuk över huvud taget. Ett läkarintyg gjort i samband med ett körkortsärende i början av 2013 visar dock att kvinnan led av demens och var kraftigt påverkad i både tal och syn.

En besiktning gjordes av villans tak i februari 2016. Den visar att inget takarbete har utförts under de senaste åren och att det inte heller fanns något behov av att laga taket.

Varken grannar eller den hemvårdspersonal som besöker kvinnan dagligen uppger att de har sett några hantverkare eller någon byggställning vid villan under perioden.

Tingsrätten bedömer efter de sammantagna uppgifterna att mannen inte har utfört något arbete på taket. Tingsrätten anser också att brottet är särskilt hänsynslöst eftersom mannen har utnyttjat kvinnans skyddslösa ställning. Eftersom brott mot äldre anses särskilt angelägna att motverka döms mannen till fängelse i fyra månader och ska betala skadestånd till kvinnan på 68 750 kronor.

Läs också:

Rent protokoll från restautranginspektion i Gyttorp

16-åringar sparkade jämnårig i ansiktet – åtalas

För prenumeranter och Plus-kunder:

Brandmän från fyra stationer bekämpade branden – tvingades använda specialverktyg: "Allmänt besvärligt"

Följ med in i nya storkrogen på Norr