Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är alla idrotterna i SM-veckan

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

SM-veckan i Örebro blir rekordstor. 26 idrotter kommer inta stan i slutet av januari. Nu kan NA avslöja hela listan.

Att längdskids-SM blir huvudnumret, med fyra distanser på nybyggda banor i Ånnaboda i ett viktigt genrep inför VM på hemmaplan och med VM-laguttagning på plats på söndagen, har stått klart sedan länge.

Men nu är också de andra idrotterna som kommer att göra SM-veckan i Örebro till ett myller av sport klara.

NA kan exklusivt avslöja att det, även om inget ännu är hundraprocentigt spikat, ser ut att bli 26 sporter på programmet när svensk idrotts mini-OS avgörs i stan den sista veckan i januari nästa år.

Rally, vars sprint-SM liksom den spektakulära snöskotercrossen kommer att avgöras på Örebrotravet, tillhör de mer etablerade sporterna, liksom skridsko, curling, gång och styrkelyft.

Men med på listan finns också mer obskyra idrotter som bilorientering, individuell dragkamp, biljarddisciplinen carambole och radiostyrda bilar.

Per Bergljung, projektledare för SM-veckan på Riksidrottsförbundet, är mycket nöjd med mixen.

– Längdskidorna kommer naturligtvis bli väldigt spännande när det ligger så nära VM i Falun. Men även en sport som landhockey kommer bli intressant att se. Det är en världsidrott som många inte är bekanta med – och faktum är ju att Sverige för första gången någonsin har kvalat in till VM där, säger Bergljung.

Ja, VM i inomhuslandhockey, en idrott där SM-slutspelet alltså kommer att avgöras i Örebro under SM-veckan, avgörs i tyska Leipzig veckan därpå med Sverige som ett av tolv länder.

Exakt vilka arenor som kommer att användas under SM-veckan är inte klart. Men i Ånnaboda kommer längdskidåkningen att få samsas med draghund, skidorientering, sportrodel och kanske också skridsko och isracing för både motorcyklar och bilar på Södra Ånnabosjön. Många idrotter kommer att samlas i Idrottshuset. Och ute på Örebrotravet kommer alltså både SM i rallysprint och snöskotercross att avgöras.

– I Umeå i vintras hade vi rally-SM i anslutning till en travbana, och det blev en jättesuccé. Nu har vi ambitionen att få in skotercrossen i ett gemensamt arrangemang, så de motorintresserade ska verkligen få sitt lystmäte, säger Bergljung och fortsätter:

– När vi tittar på arenor så jobbar vi med kluster, att få ihop flera idrotter på en och samma arenor. Dessutom har vi ambitionen att erbjuda prova på-idrott i anslutning till arenorna. Många gånger tycker barnen att det är roligt att titta på en stund – sedan vill de testa själva. Och då är det en av ambitionerna med SM-veckan att de ska kunna göra det.

Med 26 idrotter på programmet sväller SM-veckan i Örebro, som sammanfaller med stadens 750-årsjubileum, över alla breddar.

Tidigare rekordet var 16 idrotter under en vinter-SM-vecka, och det sattes i Umeå i vintras. Nu ökar alltså antalet med över 60 procent. Antalet deltagare lär också skjuta i höjden.

– Än så länge vet vi inte exakt, anmälningarna har bara börjat komma in. Med aktiva och ledare räknade vi in 2 500 personer i Umeå i vintras, och med ytterligare tio idrotter nu så borde det bli uppåt 3 000 i varje fall, säger Bergljung.

Hela listan – alla idrotter på SM-veckan 2015

Biljard (SM i carambole).

Bilorientering.

Bowling (tremanna-SM).

Curling.

Danssport (lag-SM i bugg- och rock’n’roll och SM i triodans).

Draghund.

Individuell dragkamp.

Isracing, motorcykel (par-SM).

Isracing, bil.

Gång (inomhus-SM).

Jujutsu.

Landhockey (SM-slutspel inomhus).

Längdskidor (skiathlon, stafett, 10/15 kilometer med individuell start, sprint).

Muaythai.

Radiostyrd bilsport.

Rally (sprint-SM).

Rullstolsinnebandy.

Rullstolscurling.

Skridsko (maraton-SM).

Skidorientering (jaktstarts-SM).

Stadioncross (snöskoter).

Softboll.

Sportrodel.

Styrkelyft.

Taido.

X-trial.