Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är alla nominerade till NA:s guldklocka: Sex heta kandidater på internationell nivå

 
Guldklockan 2016
Visa alla artiklar

Idrottsåret går mot sitt slut och det är dags för en klassiker – att utse vem eller vilka som svarat för årets främsta och populäraste idrottsprestation i länet.
Med andra ord: Att dela ut NA:s guldklocka.

Rösta och diskutera: Vem tycker du ska få NA:s guldklocka i år?

NA:s populära idrottspris har funnits sedan 1935. Skytten Olle Ericsson blev den förste mottagaren av en guldplakett som var priset på den tiden. Sedan 1970 delas en guldklocka ut och först att få en sådan var skrinnaren Ove König.

Friidrotten (inklusive gång) och motorsporten är de idrotter som premierats mest, tio gånger var. Och då fick ändå aldrig F1-legendaren Ronnie Peterson priset. Läs om den galna historien här.

Fotboll och orientering har fått priset nio gånger vardera.

Att ställa idrottsprestationer mot varandra är aldrig lätt. Egentligen är det omöjligt. Det är så mycket att väga in. Vi har i år valt att plocka ut sex idrottare/lag som alla har det gemensamma att de presterat på internationell nivå.

Det betyder att SM-guldmedaljörer som Örebro Black Knights amerikanska fotbollsdamer och banracingföraren Richard Göransson, som blev historisk genom att vinna sitt femte STCC-guld, får stå tillbaka.

Formel 1-föraren Marcus Ericsson vann NA:s guldklocka för andra gången i fjol, och är den lokala idrottare som tävlar på den största internationella scenen, men efter att ha nollat i årets VM-serie finns han inte med som en av kandidaterna till årets klocka.

Se mer: Marcus Ericsson om att få Guldklockan 2015: "Det finaste pris man kan få"

Indianernas speedwayförare Antonio Lindbäck vann VM-tävlingen Principality stadium (före detta Millennium stadium) i Cardiff men räcker inte heller till i konkurrensen.

Tennisspelaren Susanne Celik från Örebro har imponerat stort under året och vunnit fyra ITF-titlar och gjorde ett rejält rankinglyft, från 323:e till 153:e plats, men får också ge sig i den hårda konkurrensen.

Paraidrottaren Mikael Fredriksson från Lindesberg satte fyra världsrekord i simning men finns inte heller han med bland huvudkandidaterna

Här är NA:s sex huvudkandidater till 2016 års utmärkelse:

Thed Björk Bang-Melchior, banracing.

Vretstorpssonen är den ende av länets aktiva bilchaufförer av högsta klass som ännu inte fått klockan trots att han varit nominerad många gånger. Thed slog till och vann första racet i Kinas GP i världsserien WTCC och avslutade säsongen med en andraplats i andra loppet i Qatar. Slutade på tionde plats i VM-tabellen.

Lisa Dahlkvist, fotboll.

Blev nationalhjälte när hon först vann psykkriget över USA:s målvakt Hope Solo för att sedan chocka fotbollstokiga Brasilien, som brast ut i tårar, inför 75 000 åskådare på Maracanã i Rio. Mycket större än så blir det inte. Två avgörande straffar som tog Sverige till OS-final och ett slutligt silver.

Emilia Fahlin, cykel.

Dagen efter Jenny Rissveds mountainbikeguld i Rio spurtade Emilia hem segern i världstourloppet i Vårgårda och tog sin hittills största seger i karriären. Hade även en betydande del i Emma Johanssons silver i OS-linjeloppet efter ett storstilat jobb som hjälpryttare.

Calle Gunnarsson, ishockey.

Örebrobacken var snubblande nära en Stanley cup-final i sin bästa säsong hittills i karriären. St Louis lyckades slå ut regerande NHL-mästarna Chicago i åttondelsfinal, och avfärdade sedan Dallas Stars med 4–3 i matcher. Men i semifinalen mot San Jose Sharks tog det stopp. 4–2 slutade matchserien.

Martin Regborn, orientering.

Hagabyorienteraren nådde sin största framgång hittills i karriären då han knep EM-bronset på långdistansen i Tjeckien. Var dessutom fyra på sprint och i stafett. I hemma-VM i Strömstad blev Martin sjua i sprint och i den totala världscupen slutade han på åttonde plats.

Åtta truppgymnaster från Örebro.

Sextetten Johanna Kluge, Elvira Wictorsson, Simone Rothe, Mimmi Johansson, Mikaela Jörhag och Stina Johansson var med och vann EM-guld för damer i Slovenien medan Maria Davidsson och Ylva Zelleroth tog hem guldet med mixedlandslaget som även blev nominerade till kategorien årets lag på Idrottsgalan efter att ha satt nytt världsrekord i poäng. Kluge, Rothe och Wictorsson fick NA:s guldklocka 2014 efter EM-guldet på Island.

Läs mer: Anders Uddlings krönika: "Historisk Marcus tar plats bland de stora vinnarna"

Nu vill vi ha din åsikt inför det beslutande sammanträdet. Det är självklart fritt fram att föreslå andra namn. Enda kravet är att personen eller laget måste uppfylla följande stadga: ”NA:s guldklocka ska delas ut till den länsidrottare eller det länslag som utfört årets främsta och populäraste idrottsprestation. För att få Guldklockan mer än en gång krävs en prestation i särklass”.

Du kan kommentera urvalet, argumentera och kanske föreslå namn som vi helt glömt bort.

Rösta och diskutera: Vem tycker du ska få NA:s guldklocka i år?

En jury bestående av NA:s chefredaktör och sportredaktion kommer slutgiltigt att avgöra vem som får utmärkelsen. Vinnaren av 2016 års guldklocka presenteras traditionsenligt på julafton.