Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är barnen som vet hur de ska rädda vattnet – på Måsen sparas varje droppe

 
Vattenbristen i Örebro 2016-17
Visa alla artiklar

– Min pappa duschar jättelänge, fast jag har sagt till honom att inte göra det. Jag ska knacka på dörren så han slutar duscha.
– När min mamma tvättade händerna fortsatte vattnet rinna jättelänge. Jag glömde säga till henne, men nästa gång gör jag det.

Annons

Barnen på förskolan Måsen på Öster i Örebro berättar hur mycket vatten de ser slösas bort. De kan en hel del om vattensituationen i Örebro, de har pratat mycket om det ända sedan den dag larmet om vattenbristen kom.

– Man ska inte låta vattnet spola länge när man tvättar händerna, säger Minna Mittendorf, fem år, när NA är med på en förmiddagssamling.

Läs också:

TV: Hyresgäster protesterar mot vattenslöseri i Öbolägenheter

– Varje gång jag tvättar händerna vill min lillasyster också tvätta händerna – fast hon inte behöver det. Jag får säga till henne att inte göra det, berättar Jonathan Ellgren, fem år.

– Man ska inte tvätta kläder för ofta. Tvättmaskinen ska vara full när man tvättar. Man ska tvätta kläder bara när de är smutsiga, säger Frida Krafft, fem år.

Det är de äldre barnen på förskolan, de som är tre till fem år, som har samling och berättar. De har kommit på många sätt att spara på vatten och de vet nu också varför det är viktigt.

– Vattnet ska räcka till alla i Örebro. Det är därför vi ska spara, säger barnen.

– Direkt när jag läste i tidningen om vattenbristen kände jag att det är något som vi ska arbeta tillsammans med barnen om, berättar Anki Jansson, förskollärare på Måsen.

– När kommunen säger att läget är allvarligt, då förstår man att det är allvar, fortsätter hon.

– Det var väldigt naturligt för oss att börja prata om vatten med barnen, eftersom vi länge har hållit på med ett projekt om naturkunskap och teknik, och varit mycket inriktade på naturen och hållbarhet, säger Therese Lagergren, förskollärare på Måsen.

Och naturligtvis har man inte bara pratat teoretiskt om vatten. Barnen har lärt sig att tvätta händerna fort, och kraften i vattenstrålen har skruvats ner. De har lärt sig att packa glas och tallrikar tätt i diskmaskinen, att inte ta mer vatten än de dricker upp och att tallrikarna kan torkas av, inte sköljas, innan de ställs i diskmaskinen.

Med hjälp av material från Naturskolan och de tre lekfigurerna Mark och Mylla och Sten har barn och personal tidigare pratat om naturen. Nu, efter vattenlarmet, handlar samlingen om att Mark, Mylla och Stens sjöar nästan har försvunnit. Och barnen har fått ett uppdrag, de är Vattenpoliser som jagar slösare.

När förskollärarna Anki och Therese under denna förmiddagssamling visar foton på de låga vattenstånden i Toften och Hjälmaren ser Minna, Frida, Jonathan och de andra barnen mycket allvarliga ut. Vad har hänt med sjöarna?

– Var kommer vattnet ifrån, det som gör att det egentligen ska finnas vatten i dem, frågar Therese.

– Från huset, svarar ett barn.

– Men innan det kommer till huset kommer det någon annanstans ifrån, säger Therese och visar med händerna hur regn ska falla.

– Det kommer från regn. Och nu har det regnat väldigt lite, därför är det så lite vatten i sjön. Men vad händer om det inte kommer regn snart, frågar Therese.

– Då dör vi, säger Alfred Mittendorf, tre år.

– Så farligt blir det inte. Men vi måste fortsätta spara vatten – och sen kommer det regn till slut, säger Therese.

– Vad bra, då får jag dricka vatten, säger Alfred.

Bästa tipsen från barnen på Måsen:

►Tryck på rätt knapp när du spolar i toalettstolen.

►Spara vatten som blir kvar i till exempel vattenflaskor. Det går att spara.

►Spara regnvatten. Det kan du vattna blommorna med.

►Ställ en kanna med vatten i kylen.

►Diska inte under rinnande vatten.

►Tänk efter hur mycket vatten du behöver dricka när du häller upp.

►Stäng av vattnet när du tvålar in händerna.

►Tänk på hur länge du duschar.

►Tvätta många kläder samtidigt.

►Diska full diskmaskin.

►Anki Jansson, förskolläraren, har egna tips: Ställ en hink under duschen när du väntar på varmt vatten. Vattnet i hinken kan du vattna blommorna med. Eller hälla i toalettstolen iställlet för att spola – det gillar barn, säger Anki.